van draden tot stof

Non-Woven; symposium van de Textielcommissie

Non-Woven

Donderdag 8 november ben ik naar een bijeenkomst van de Textielcommissie geweest. Voor het eerst. Hun aanbod had wel eerder mijn aandacht. maar het was er niet van gekomen om te gaan.
Nonwovens, dan denk ik  aan : polyestervlies (lutradur), evolon, tyvek, coll back, spunweb, vilt en papier; materialen waarmee ik iets kan met artquilten. Maar ik word verrast ! Het gaat  over grassen, boombast, biocomposieten, restgarens, en textiel uit een spuitbus.
Ik houd daar wel van, als iets heel anders loopt dan ik verwacht.

De kwaliteit van de lezingen was hoog, het gepresenteerde was verrassend en de inleiders waren jong en hadden een vernieuwende kijk op de stoffen van de toekomst. 

Nonwoven betekent letterlijk “niet geweven”. Nonwoven of vlies is een categorie textielmaterialen die geweven noch gebreid is. In tegenstelling tot de klassieke fabricage van een textieldoek wordt dus geen garen gebruikt, maar wordt het materiaal rechtstreeks als vezel  in een vlies afgelegd en vervolgens aan elkaar gehecht.

Nonwovens worden toegepast in de industrie (auto’s, boten) en hygiëne (poetsdoekjes, wasdoekjes), in de mode (alcantare) en meubelindustrie. De verwachting is dat de toepassingen in de toekomst zullen toenemen.

Een greep uit het programma

Diana Scherer vertelt over het gebruik van plantwortels. Ze heeft wortels onder de grond  laten weven met behulp van sjablonen. Het Victoria and Albert Museum in Londen heeft  hier zelfs een kledingstuk van in haar collectie. Op You Tube is hiervan een filmpje te zien.

Fanny Wonu Veys houdt een boeiend betoog over het gebruik van boombast bij de bewoners van Oceanie.  Een gebruik dat nog springlevend is. Zij vertelt over  de bewoners van Tonga.
Later in de lezing komen er een voorbeeld van een restauratie van een boombast doek; gerestaureerd met japans papier.  In de middag vertelt Lenneke Langenhuijsen van buro Belén  over het gebruik van Wooden textiles.
Er is een filmpje over hoe men de boombast verwerkt.

Bas Froon laat zien hoe hij biocomposieten verwerkt voor hergebruik. Hij houdt een pleidooi voor meer locale industrie en hergebruik van materialen.

Verrassend was Manel Torres met Fabrican textile uit de spuitbus. Behalve voor mode zag ik mogelijkheden voor het maken van 3D textielwerk. 

Hellen van Rees, een Nederlandse ontwerpster van mode en textiel, heeft een prachtige samensmelting van draden bedacht waarmee zij kleding maakt.

Deze leerzame en zeer boeiende dag is georganiseerd door de Textielcommissie.

De Textielcommissie

De Textielcommissie verzamelt en verspreidt kennis van historisch en hedendaags textiel. Zij houdt 2 x per jaar een symposium, en deze dag was hun najaarssymposium. Daarnaast bieden zij mogelijkheden om ergens te gast te zijn; bijvoorbeeld door een excursie te organiseren naar ateliers, collecties fabrieken of zo. Plekken waar je anders niet zo maar komt.

Zeer de moeite waard om hun aanbod  en website in de gaten te houden!

Liesbeth Wessels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *