Masterclass ‘Museum als inspiratiebron’

Een droom die uitkomt, jouw werk in een van de vier grote musea van Leiden tijdens het Textiel Festival 13 t/m 16 mei 2020.
Dat kan door je in te schrijven als cursist voor het project ‘Heden en verleden, Museum als inspiratiebron’ dat het STIDOC organiseert in samenwerking met vier Leidse musea: Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, Hortus botanicus en Rijksmuseum Boerhaave.

Dit project is bedoeld voor de gevorderde textielbeoefenaar. Het start in het voorjaar van 2019 en loopt door tot het Textiel Festival in 2020. Het project wordt begeleid door: Joost Post, Eline Achterhuis, Resi van der Ploeg en Hetty Arens. De collectie van het museum wordt de inspiratiebron voor jouw werk. Je wordt begeleid door een kunstenaar/docent die samen met jou op zoek gaat naar een persoonlijke verwerking van een inspiratiebron uit de collectie van het museum. Jij gebruikt een kunstvoorwerp uit het verleden als inspiratiebron in je eigen tijd, je eigen vormgeving, je eigen stijl.

De vier kunstenaars begeleiden een groep van 15 deelnemers. Er vinden 4 dag bijeenkomsten plaats in het museum.

Eerste bijeenkomst: Start van het project, bezoek aan het depot van het museum. Keuze van de inspiratiebron.

Tweede bijeenkomst: Van inspiratiebron naar experiment, van inspiratie naar realisatie.

Derde bijeenkomst: Van experiment naar definitief ontwerp. Eerste presentatie opzet van het eindwerkstuk.

Vierde bijeenkomst: Afronding naar het uiteindelijke eindwerkstuk

Mei 2020: Inrichten expositie in het Museum.

Van de deelnemer wordt verwacht dat je goed zelfstandig kunt werken, omdat de 4 cursusdagen bedoeld zijn voor inspiratie en reflectie op jouw werk: jouw proefjes, ideeën, tekeningen enz.. Je werkt zelfstandig en bent in staat de feedback van de docent en je medecursisten te verwerken in jouw eindwerkstuk. Je geeft bij de inschrijving jouw eerste en tweede keus voor het museum of voorkeur van kunstenaar aan. Er volgt na inschrijving een selectie voor deelname aan de hand van de 10 meegestuurde foto’s van eigen werk bij het inschrijfformulier.

Je kunt je opgeven tot 15 februari 2019 door het invullen van het inschrijfformulier: Deelname Museum als inspiratiebron op de site https://www.textielfestival.nl/

Daar vind je ook de informatie over kosten, data, musea en kunstenaars Vragen kun je stellen op: museum@textielfestival.nl

 

X