In memoriam

In memoriam

De Algemene tentoonstelling in Breda is weer achter de rug. Vele bezoekers zochten in die warme dagen de koelte van de kerk op om het prachtige werk van leden te bekijken.
Twee quiltjes vielen op; zij voldeden niet aan de maten, waren veel te klein en twee van dezelfde maakster?
Het waren de quiltjes van Cock van Leeuwen. Een quiltster van het eerste uur en zeer belangrijk voor de opkomst van patchwork en quilten in Nederland.

img_3673

Vredelust, de boerderij van Cock die velen kennen van de gezellige open quiltdagen

Cock was jarenlang regiovertegenwoordiger en haar boerderij was vaak het toneel van quilttentoonstellingen.

 

Vorig jaar in Deventer hing een prachtige quilt van Marieke Dijkers en een nog niet helemaal ‘affe’ quilt van Marijke Donath.
De overeenkomst tussen deze vrouwen is dat zij een belangrijke rol vervulden in de quiltwereld en dat zij overleden zijn.

 

Marijke was nog volop aan het werk als regiovertegenwoordiger voor het Quiltersgilde en daarom werd aan haar overlijden aandacht besteed in Quiltnieuws. De anderen, niet alleen Marieke en Marijke, waren al geruime tijd niet meer als medewerker actief maar wel bekend binnen een kleinere groep quilters.

 

Daarom wordt er in die gevallen op de regiodagen aandacht gegeven aan en stil gestaan bij een eventueel heengaan van mensen die daar bekend zijn. Ook op de bestuursvergaderingen, algemene ledenvergadering en medewerkersdagen wordt een stilte ingelast uit respect voor degenen die er niet meer zijn. En soms is er contact met de familie omdat de nabestaanden de quiltspullen willen nalaten aan (leden van) het Quiltersgilde. Dat wordt altijd in de regio opgepakt waar immers de meesten de overledene hebben gekend.

 

Waarom dit droevige verhaal? We krijgen weleens opmerkingen of boze reacties van leden dat er geen aandacht zou zijn voor overlijden van leden. Dat het in Quiltnieuws vermeld zou moeten worden. Maar dat zou geen recht doen aan al die trouwe leden voor wie er ook een eind aan komt.

 

Daarom, vaak op verzoek van de familie of van trouwe quiltvriendinnen, een quilt op de Algemene tentoonstelling van iemand die er niet meer is. Sta daar eens bij stil want mede dankzij deze vrouwen hebben wij een geweldige ‘hobby’ waar we elke dag van genieten.

img_3674

een simpel quiltje maar door het kleurgebruik een geraffineerd effect

 


Comments

comments

Pin It on Pinterest

Shares
X