Terugblik op de Carrefour Patchwork Meeting in de Elzas

Het is alweer een paar weken geleden dat ik samen met Rose-Anne de Haan in de Elzas was voor de Carrefour Patchwork Meeting. Dus hoog tijd voor een terugblik op een heerlijke week, dit keer met weinig woorden maar wel veel plaatjes.

Echt een aanrader!

Mocht je nog nooit deze tentoonstelling bezocht hebben, dan is het echt een aanrader! Deze keer waren er 16 locaties, verspreid over 5 dorpjes, waar quilts waren te bewonderen. Onderling verbonden met een fietspad zonder al teveel hoogteverschil, of bereikbaar met een shuttle bus. Natuurlijk kun je er ook met de auto rondrijden.

Wat ik heel bijzonder vond is dat de lokale bevolking nauw betrokken is met allerlei hand en spandiensten, zoals licht techneuten, scholieren die bij de ingang van vele tentoonstellingen de kaartjes controle doen, de carnavalsvereniging die de catering verzorgt, en ga zo maar door. Het is een goed draaiende organisatie!

Fly away with me

De kerk in Lièpvre mocht ik helemaal alleen gebruiken voor mijn eigen quilts. Dat was echt zo fijn! Daardoor kwamen mijn grote quilts heel mooi tot hun recht. Dit filmpje hieronder geeft een beeld hoe een wandeling door deze kerk eruit zag. Het laatste fragment is dat ik met alle quilts weer naar buiten kom, nou ja, bijna alle quilts. Als ik de beelden weer terug zie komt dat gevoel van blijheid weer helemaal terug! Voor meer foto’s en dergelijke kijk dan op mijn Instagram account.

 

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

Een extra vakantie weekje voor een quilter

De algemene tentoonstelling is voor mij het startpunt van een nieuw quilt seizoen. Samen met mijn QuiltBee geniet ik  van de prachtige tentoonstelling. Natuurlijk is het ook het feest van de ontmoeting en in de Wall of Fame is er de uitdaging van wie is wie bij de zelfportretten  van de medewerkers van het Quiltersgilde.  Het is Leuk was om mijzelf terug te zien.

Herfst in aantocht.

Hoewel het volop zomerweer is zie ik de natuur veranderen. Tijdens mijn dagelijkse wandeling loop ik tussen de maisvelden  die inmiddels volgroeid zijn en als het mais hoog is, is de herfst in aantocht!

Ik heb mij vooral deze zomer op mijn nieuwe (tweedehandse) weefgetouw gestort. Het is breder, heeft acht schachten en mijn lief heeft er een tweede boom aangemaakt. Het klinkt misschien wat technisch, maar het voordeel van een tweede boom  is dat ik kan dubbelweven.

dubbelweven

Inmiddels snap ik het ‘nieuwe’ weefgetouw een beetje en  heb ik er mijn eerste proeflapjes op gemaakt. Nu ben ik bezig met een proefje met filterpapier en  daarna wordt het weer tijd voor het echte werk. Ik ga verder met mijn familie in wording en daarna probeer ik de zomer proefjes in nieuw werk te verwerken.

proefjes

Tentoonstelling tips

Dicht bij huis is de hele maand september de tentoonstelling van de textielkunstgroep  Zoo-Tex. te zien in het Stadshuus, Markt 3 in Lochem. Op maandag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur op de 1e verdieping, De expositie is heel divers en daardoor de moeite waard om ervoor naar Lochem te gaan.

De tentoonstelling is goed te combineren met het  museum Staal  in Almen. Daar is de zomertentoonstelling ‘Een bos van draad’ verlengd t/m 1 oktober.

“Kom verdwalen in een bos van alle seizoenen vol jonge scheuten, volwassen bomen en stervende ronken. Luister naar de vogels, voel de wind en ruik het mos. Al je zintuigen worden aangesproken en eigen herinneringen komen vanzelf bovendrijven.”

Aan het werk

En nu ik mijzelf en extra week vakantie gun ga ik volgende week echt aan de slag. Hoewel, er staan nog wel een paar leuke uitjes op het programma waaronder de medewerkersdag van het Quiltersgilde in Nijkerk.

Alvast een fijne herfst en een hartelijke quiltgroet,

Jo Huijsman

Een quilter schrijft een blogbericht

Het is weer mijn beurt voor het schrijven van een blog. Meestal zit ik er een dagje tegenaan te hikken en dan ineens tussen de bedrijven door komt de inspiratie. Mijn steun en toeverlaat Okkie, die altijd zeer geïnteresseerd is in mijn textiel kijkt ook kritisch naar mijn blog schrijverij.

 

Vervolg steekproeverij.

Er is al veel geschreven over de online steekproeverij van begin dit jaar en ik wil er nog één keer iets over vertellen.  Mijn ‘oude’ quiltgroepje is er ook reuze enthousiast over en heeft meer  mooie lapjes nodig. Ooit heb ik bij AQGO (art quilt groep oost) leren werken met transferverf . Voor kleine lapjes is het een makkelijke methode met een snel effect en dus  zijn wij hiermee aan het werk gegaan. Een geweldig leuke, gezellige, lekkere (taart) en bovenal creatieve middag met een resultaat dat een super ondergrond is voor de steekjes. 

Met transferverf (of strijkverf) teken  of schilder je op papier,  zie hier boven. Met de kleuren rood, geel en blauw kun je alle kleuren maken, maar vind je dat lastig dan is het ook in heel veel kleuren te koop. Door strijken breng je de tekening over van het papier op textiel. Gebruik hierbij bakpapier voor het behoud van je strijkijzer. Je kunt van het papier meerdere afdrukken maken. Als je meerdere afdrukken op het zelfde lapje maakt in bijvoorbeeld horizontale, verticale en/of schuine afdrukken wordt het lapje steeds interessanter. Op synthetische vezels is de verf wasecht en experimenteer vooral met verschillende soorten lapjes zoals synthetisch vilt, glans satijn, organza en ga zo maar door. De temperatuur van het strijkijzer en hoelang je moet strijken is een beetje proefondervindelijk.

resultaat van Terry Schravensande

Links boven is de tekening op papier en daarnaast de eerste afdruk. Na een aantal afdrukken is dit het resultaat waarop Terry is gaan borduren.

Met mijn  geweven ondergrond ben ik ook helemaal uit mijn dak gegaan met organza, vilt en franse knoopjes. ik ben blij met het resultaat.  Inmiddels is lap twee in oranje en blauw tinten ook geweven en ben ik ermee aan het punchen. Dit doe ik niet te lang achterelkaar want punchen vind ik verre van rustgevend.  Lap drie met een geel accent kan het weekend van het weefgetouw en ik denk dat ik daarna met groen aan de slag ga. 

Vrijwilliger 

Tijdens het jubileumjaar van het Quiltersgilde zijn er diverse activiteiten gepland. Onder andere de jubileumdagen op verschillende locaties in het land. Voor deze dagen kan het Quiltersgilde extra handjes goed gebruiken en dus heb ik mij als vrijwilliger aangemeld voor één van de dagen  in Westendorp. Dit wordt weer een nieuwe ervaring en het lijkt mij reuze  leuk om quilters uit mijn eigen omgeving te ontmoeten. Wil je meer weten over de jubileumdagen klik  voor de informatie op de button doe mee en scroll door naar onze jubileumdagen in 2023.

Eerste expositie 

De komende week komt er alweer een einde aan mijn eerste expositie van dit jaar. Het was een mooie kans om mijn werk nog even te checken voordat het naar het Quiltfestival Noord Groningen gaat

 Nu  gaat het weer even twee maanden in de opslag en hieperdepiep dan is het eindelijk zover.

Tot de volgende keer en een hartelijke quiltgroet,

Jo Huijsman

Levensloopquilt, we naderen het einde…

8 mei 2020 schreef ik het eerste blog over deze quilt, we zaten in het midden van de coronaepidemie en aan inspiratie ontbrak het mij niet…

De eerste 5 blokken van mijn levensloopquilt waren zo bedacht en gemaakt. Hieronder het blog van de eerste 5 blokken…

Levensloop in roerige tijd

6 augustus 2020 schreef ik het tweede blog en wederom waren er een paar weer klaar.

Levenloop in roerige tijden hoe verder?

De blokken verdriet, familie, dromen en huis moesten nog gemaakt…

 

Verdriet…

Dit blok had ik snel bedacht…

Ik wilde een donkere ondergrond en daarop een “dandelion” maken…zo’n paardebloembol die je uit kunt blazen…en als je dan blaast dan waaien al die zaadjes zo mooi weg…op weg van de oude bloem naar nieuw leven…dat vind ik een fijn en mooi idee… dat er iets van iemand achter blijft… en dat is vaak ook wel, qua uiterlijk, een karaktertrek…iedereen zegt wel eens…die lijkt precies op…of dat deed opa ook altijd…zo gaat dat generaties door… van oud naar nieuw leven. Voor mij is de Dandelion een mooi voorbeeld daarvan…

Hoe ga ik dat nu maken…

Op pinterest zoeken, dan kom je snel op allerlei tattoo’s terecht… dat was niet helemaal wat ik zocht…ik wilde hem graag borduren, iets met garen en kraaltjes…

 

Begin maar weer met iets tekenen…

en aan de slag…mijn ervaring is dat het onder mijn handen ontstaat en dat het altijd iets anders wordt dan dat ik in het begin denk…

 

 

Behalve de bloem wil ik briefjes kunnen schrijven aan degene waar ik dit blok voor maak…degene die ik verlies…dat kan zijn omdat een persoon overleden is of dat je een persoon die ooit belangrijk voor je is geweest niet meer ziet…briefjes en oh, de briefjes moeten natuurlijk ergens in… ja, in envelopjes… want het moet ook dicht kunnen natuurlijk, dat doe ik met een drukkertje…

En op het envelopje… wil ik een sterretje, een sterretje want daar geloof ik ook wel in, op een mooie, heldere avond, als ik dan de lucht in kijk, zie ik je staan…

 

Ik wil ook fotootjes…ook daar moet iets op verzonnen worden… Ik vond dit mooie kant… dat is perfect ervoor… ik laat het aan de bovenkant open zodat ik straks fotootjes kan printen op speciaal papier voor foto’s op stof…en dan kan ik ze er zo inschuiven…

 

 

Er moet ook een mooie tekst bedacht worden voor onder het blok… het wordt…the trouble is, you think you have time…allemaal weten we niet wanneer iets komt en ophoud…we denken dat we tijd genoeg hebben…soms is dat helaas niet zo…

Zo helemaal tevreden met mijn blok ;)

 

Familie…

Ook deze was gemakkelijk, ik had al meerdere keren gekeken naar een scrabble quilt, zo leuk…

Het wordt dus een scrabble blok waar al onze namen van het gezin op kwamen te staan..mijn familie…de vakjes ging ik maken van verschillende kleuren net als een scrabble bord, de letters moesten cijfers hoeveel punten ze waard zijn…en puzzelen maar hoe de namen in elkaar over konden vloeien, eigenlijk ging het vanzelf…wat hebben we die namen dan toch mooi bedacht vroeger ;)

Nu moest ons gezin er nog op komen… mmm…ik vond op Pinterest cross stich family…dat was leuk er werden hele gezinnen geborduurd…daar ben ik mee aan de slag gegaan…ik heb het gezin getekend en toen geborduurd… hoe goed ik vroeger ook kon borduren, hoe slecht gaat dat mij nu af…ik zie het gewoon niet…zo jammer… zet toch door…ik leg de borduurstof op mijn quiltstof en ga aan de slag…en toen was het klaar…op de draadjes van de borduurstof er uit trekken na…neeeeee…het lukt niet, wat nu…ongelooflijk, zo vast als een huis, het was gewoon niet mooi meer…wat dan nu…alles voor niets… begin ik dan opnieuw?

Dan deze x niet meer stof op stof, deze x op een stukje grijze borduurstof wat ik er dan straks in maak… de blauwe lijnen zijn de lijnen om straks door te quilten… die haal je er met water weer uit;)…

Zo grappig…nu het klaar is, zie je goed hoe klein mijn man is in vergelijking met onze boys..

Droom…

Ook dit blok wist ik meteen… mijn grote droom… mijn hondje Bobby… 20 jaar lang heb ik mijn mans hoofd gek lopen zeuren over dat ik zo graag een hond wilde…op een gegeven moment ging hij overstag…het werd onze lieve Bobbus…

Ik wist ook meteen hoe ik dit wilde doen…al langer wilde ik graag een een quiltcollage maken…ik wist niet hoe en waar te beginnen. en opeens kwam er een cursus op mijn pad… die wilde ik natuurlijk doen…Me opgegeven en samen met mijn foto op pad…

 

Ik ernaar toe… poeh, dat viel nog niet mee, eigenlijk toch te weinig ondersteuning om dit zelf te kunnen maken…de eerste les moest je het gehele patroon maken…wat natuurlijk echt niet lukt als je het nog nooit hebt gedaan…ik heb nog nooit naar een stofje gekeken of ik dit als haar kon gebruiken…als krulletje of als ooglid… de tweede les gingen we het vast zetten aan de stof…het meerendeel deed je dus zelf thuis…poeh wat moeilijk…

Na heel wat gepuzzel kwam er wel iets uit..toen hij klaar was… niet geheel tevree, ik vond hem veel te grof voor in mijn quilt, wel leuk genoeg om in te lijsten bijvoorbeeld…

 

En er komt ook nog wat echts… Bobbus was naar de trimmer geweest en er kwam allemaal haar mee terug… ik dacht wat zal ik daar mee doen, ik heb het gewassen, laten drogen en toen op soluvlies gestikt, onder de kraan gehouden en toen had ik stof van haar eigen haar…ohh, een echt stukje Bobbus in mijn quilt…een stukje die nooit vergaat…

opnieuw aan de slag…daar ging ik weer, stofjes knippen en knippen, nu kan ik meer in stofjes zien dan ooit… een bloemblaadje was opeens een bosje haren… maar ogen…zo ontzettend moeilijk voordat je daar iets van gemaakt hebt…uren en uren… maar ben tevreden…

Welke wordt het nu die in de quilt gaat… de meningen waren verdeeld… allebei leuk maar zo heel anders… het is de rechtse geworden, ik ging meteen aan de slag met doorquilten…alle stukjes moeten worden vastgezet…

 

Het was een enorme puzzel om dit blok te laten zijn wat het nu is… nu ben ik net zo blij met het blok als dat ik was met mijn hondje..

 

Helaas is onze Bobbus veel te vroeg…op 9 jarige leeftijd overleden..zij, die altijd op de quilt kwam liggen of bij je lapjes…als ze maar in je buurt was, een geweldige, lieve, bijzondere vriendin…een droom die uitkwam en die ik helaas moest los laten…gelukkig nog het blok van van haar te genieten met haar van haarzelf erin…

Huis…

 

Op dit blok bleef ik hangen… verzin ondertussen heel wat andere quilts gemaakt en echt afgemaakt maar dit blok… ik wilde teveel denk ik…het zat in mijn hoofd maar kwam er niet uit…ik wilde namelijk alle huizen waar ik in heb gewoond en waar ik in ga wonen…eerst maar even bouwen dan :).

 

PB levensloopquilt blok huis

 

Ik moest eerste de foto’s van de huizen verzamelen, dat was al een ding op zich…in oude fotoboeken, op internet… het flatgebouw waar ik van mijn 0 t/m 17e jaar heb gewoond is nu van de aardbodem verdwenen…er staat nu een prachtige villawijk.. maar flats en mijn oude speeltuin ;( die zijn niet meer…uiteindelijk via een oproep op facebook in een groep oude foto’s van Zeist wat foto’s die ik kon gebruiken gekregen…

Terug de stad in voor mijn oude studentenhuizen…in geen van deze huizen woont meer een student:(…ze zijn allemaal opgeknapt en er wonen nu gezinnen in…)

Toen ik de foto’s had verzameld moest ik ze omzetten in een tekening… zoonlief had daar een goed programma voor… alleen mijn foto’s waren niet scherp genoeg…tja. sommige kon ik opnieuw maken, sommige niet, andere waren toch te ver weg… dan toch uiteindelijk zelf aan de slag met een tekening te maken, daar vond ik uiteindelijk een tempeltje programma van Edding van… en kijk wat deze ervan maakte… dan krijg je al snel de belangrijkste lijnen tevoorschijn…

 

 

 

Nu had ik van alle huizen een tekening, maar dan heb je ze nog niet bij elkaar…

En het lukte… met zijn allen bij elkaar…het werd een enorm gepuzzel om ze in elkaar te laten schuiven…uiteindelijk is het gelukt…ik kon aan de gang met de lichtbak en mijn frixiepen…

 

En borduren maar…IK wilde niet alleen borduren maar ook balkonnetjes en daken… en het nog te bouwen huis in stof op de voorgrond… daar gaan we dan…

En opeens was het klaar… nu nog alle namen van de straten erbij zetten… anders weet straks niemand het… behalve ik zelf :)…

 

Aan elkaar…

Nu mag hij aan elkaar gezet en doorgequilt..

Dde achterkant word al helemaal leuk… ieder blok zijn eigen achterkant die past bij het blok…

 

 

En de rand ook al uitgezocht… Wil je zien hoe hij straks is als hij klaar is? Op facebook vertel ik op de pagina “Bij P thuis quilten” alles waar ik mee bezig ben op quiltgebied en de avonturen van kleine Koosje, mijn vlogkonijntje… misschien zie ik je daar ;)

Veel quiltgroeten

Petra Brueren

 

 

 

 

 

PB kerstquilt Lynette Andersen 45

Bijna kerstmis…

Al begonnen aan een blog begin ik toch opnieuw… eigenlijk kan ik maar 1x per jaar schrijven over kerstquilts en hier ligt mijn kans…

Alle andere verhalen over quilts kunnen het hele jaar door…

Hebben jullie ook een kerstquilt?

Er zijn zoveel mooie en leuke kerstquilts dat je bijna niet kunt kiezen welke je gaat maken…

Eind 2019 ben ik samen met 4 anderen dames begonnen aan “The Santa, The Tree, The Turkey & Me van Hatched and Patched…helaas in de Coronatijd zijn er twee dames gestopt en ben ik met de 2 andere dames begonnen (toen we weer met 3en bij elkaar mochten komen) een 1x in de 2 weken “Santa Bee”… we werken de hele dag aan de quilt, omstebeurt bij iedereen…

 

PB kerstquilt 6

 

 

De patronen waren binnen en we konden beginnen…

 

 

In het begin nog braaf op freezerpapier maar we waren er al snel achter dat vilt niet rafelt en we ook prima met wolletjes of flanelletjes konden needle turnen…

 

We tekenden op de linnen stof…niemand van ons had de BOM dus ieder deed het naar eigen inzicht in kleuren en versieringen…er kwamen ook weer kraaltjes, en glitterdraad…

 

 

Er werden lapjes opgenaaid…geborduurd en weer op het onderlapje…

 

Rond de kerst was het eerste blok klaar!…Die was helemaal versierd en mocht daarom vast ophangen…Het eerste blok ging zijn eerste kerst meemaken…

 

In het nieuwe jaar begonnen we aan blok 2…een blok met een kerstboom, een kalkoen en veel pakjes… zo leuk om te zien dat bijv. de kalkoen bij iedereen in andere kleuren tevoorschijn kwam… bij de een werden de peperkoekmannetjes versierd bij de ander wat minder…

 

 

De kleding van de kerstman…dit vonden we het allerleukste blok om te maken…heerlijk verzinnen hoe het meer kerstman kon worden. Een van de dames had nog een wollige kruikenzak liggen deze was super om langs de randen te doen en het te laten lijken op de bontkraag van de kerstman…zo grappig om zelfs de onderbroek van de Santa te mogen borduren met een grote S… de S van Santa of Superman… want dat is hij ook wel een beetje… zo met zijn rendieren in de lucht…

 

 

Hier zie je duidelijk dat er verschillen in de quilts gaan komen…en het worden alle hele lappen… de eerste rij is klaar, das toch al 1/3 van de quilt…

 

 

Op blok 4 staat in werkelijkheid een kat op het dak van het hondenhok…tja, dat moest bij mij natuurlijk een teckeltje worden…de gans onderin heb ik ook vervangen door een engel… zo leuk om je fantasie te laten gaan…De engel stond weer op een andere quilt die ik van Hatched and Patched had gemaakt…

 

 

Kijk hoe leuk die kerstman… zijn zak vol cadeautjes hebben we express een beetje open gezet en opgevuld zodat het lijkt of de zak helemaal vol zit…Het vogeltje heb ik veranderd in een roodborstje…das mijn lievelingsvogeltje…

 

 

In de tekst staat dat het rendier een “knitted sweater” draagt… mijn aandacht ging meteen naar de wol… bij mijn mams uit de kast wat mooie bolletjes angora meegenomen en meteen aan het breien geslagen… het rendier mag het lekker warm hebben in zijn zelfgemaakte trui…

 

PB kerstquilt 28

 

Het laatste blok alweer… de rendiertjes aan de slee konden niet achterblijven… ook zij kregen een warme sweater… Omdat ik het leuk vond als er sneeuw lag met kerst heb ik alle daken van een laagje sneeuw voorzien..maakt het niet gemakkelijker voor de Santa om op te stijgen maar wel meer sfeer..

 

PB kerstquilt 28

 

De blokken zijn klaar en kunnen aan elkaar worden gezet…het begint al echt een hele quilt te worden…

 

 

De rand kan erom… doorquilten langs de blokken, de lussen eraan en hij kan hangen vanaf nu met de kerst…en dat doet hij eind november mag hij uit de kast aan de railing…

Maar wat doen we dan nu? een van de dames heeft hem nog niet af…

 

PB kerstquilt Lynette

 

Er ligt nog een leuk kerstpatroon in de la… Winterplayground van Lynette Anderson… Wij maken deze met zijn tweeën en de andere dame kan op de “SantaBee” haar Santa afmaken…

 

 

De eerste blokken krijgen al snel vorm… het eerste blok bestaat ook hier weer uit verschillende technieken en kun je helemaal je fantasie erop loslaten… zo leuk met de mistletoe, de kerstboom in steekjes en tegelijkertijd de bomen in stof… De hoofdjes vullen we wat op zodat ze wat meer naar voren komen. De dasjes breien we van dikkere DMC zodat het een beetje gaat leven…

 

 

Kijk hier twee verschillende echtparen op de schaats…vooral leuk als je ze bij elkaar legt…dan zie je zo goed de verschillen…

 

 

Blok 2 zijn vooral bomen, de een maakt hem wat meer in de blauw/groen tinten, de ander in de groen rode tinten…

 

 

Hier kun je goed zien hoe de bomen opgebouwd worden…laagje voor laagje…

 

De bovenkant van de quilt is alweer klaar… haha ik zeg het alsof je er een weekje over doet…das natuurlijk niet zo… enkele maandjes zijn we alweer bezig…

 

 

Het blijft bijzonder om hartje zomer te werken aan een kerstquilt:)…toch gaan we stug door… In de zomermaanden tussen juni en september hebben we minder Bee’s…altijd wel iemand op vakantie… als er iemand weg is dan werken we er niet aan…gezelliger samen…en nog genoeg ander werk te doen…

 

 

De volgende rand is een lange rand met vooral kippetjes, een vos en een sneeuwpop… we beginnen met de kip met de kinderwagen…op verschillende manieren worden er aan de wielen gewerkt… steeds niet tevreden…uiteindelijk toch maar na veel uithalen met een rondje genipt uit vilt omringd door de festonsteek…zo lijkt het het best…

 

PB kerstquilt Lynette 40

 

Op naar de volgende kippetjes… leuk zijn ze wel… met zo’n kuiken in de wagen…

 

 

De volgende kippen staan alweer in de rij om gemaakt te worden…een verliefd koppeltje…

 

 

En erna is meneer vos aan de beurt… hij maakt de boel onveilig met zijn skateboard…gelukkig heeft hij zijn bril wel op…

 

Daar zijn dan de eerste twee rijen klaar, nog twee blokken en een buitenrand te gaan… Leuk he, hetzelfde patroon maar zo anders…

 

Aan hete na laatste blok begonnen mevrouw Vos met de sneeuwmannen in de slee… Kerst dit jaar gaan we niet meer halen maar des te leuker voor kerst volgend jaar… In het begin van 2023 gaan we er weer mee verder, dus dat moet zeker gaan lukken… De Santa van de andere dame schiet ook al op, dat moet volgend jaar kerst ook zeker gaan lukken..

Dan rest mij jullie allen een mooi kerstfeest en een fantastisch mooi, gezond en vooral creatief 2023 toe te wensen…

Dank voor het lezen en veel quiltgroeten

Petra Brueren

 

t’Is weer voorbij die mooie zomer

Het afgelopen weekend was zondag de koudste 18e september die ooit gemeten is. Heerlijk quilt weer en fijn om  bezig te zijn met de lapjes en draadjes. Ik word er zo blij van dat het koude weer mij niet deert.

Experimenteren

Een weekend lang heb ik met de punchmachine in mijn wild geweven lap geprobeerd wat meer gelaagdheid aan te brengen. Tot nu toe nog niet naar mijn tevredenheid,  maar uit ervaring weet ik dat stug doorwerken loont. Kortom, het word vervolgd.

 

Aan de slag

Ook de textielgroep teQStiel is na een lange zomerstop weer van start gegaan. In de eerste bijeenkomst hebben wij onze ontwerpen laten zien.  Een super  bijeenkomst en geweldig om een winter lang met ons thema ‘ onder de oppervlakte’ aan de slag te gaan.

Ik ben vooral geïnspireerd door het locatietheater ‘Het verdriet van de Zuiderzee’. Op een prachtige avond begin september aan het klif van Oudemirdum bij het IJsselmeer. Zomaar, tot s’avonds laat in een shirtje op de tribune. Een indrukwekkende voorstelling over de afsluiting van de Zuiderzee en de inpoldering. Er werd regelmatig gelinkt aan de huidige problematiek en ik kan er mee aan de slag voor wat betreft ‘onder de oppervlakte’.

Expositie

En net als aan de zomer komt er ook aan de zomerexposities een eind. Als laatste heb ik mijn werk in de Weerribben opgehaald. Samen met mijn lief was het zwoegen om de palen uit de drassige zuigende veengrond te krijgen, maar het werk is weer thuis.

In oktober heb ik nog een laatste happening met het kunstcollectief Diversity. Hoewel wij nog een beetje aan het bijkomen zijn van de mooie expositie in galerie Muiden hebben wij inmiddels ook een ontwerp  voor de kunstbeurs in Zutphen gemaakt. Ik heb nog nooit aan een kunstbeurs meegedaan en het is voor mij nog wel een dingetje. Gelukkig heb ik steun aan mijn veel meer ervaren collega’s en uiteindelijk zal het wel goed komen.

Textiel plus festival

Van 13 t/m 15 oktober wordt in Rosmalen het Textiel Plus Festival gehouden.

Er is van alles te zien en te doen en er is een extraatje.  NTFS, Het is een afkorting die staat voor: Neverending Flag Textile+ Story.

Het Idee

Aan iedereen die van handwerken houdt wordt gevraagd  een vlag te maken ter grootte van een A4 blaadje papier met als thema: compassie (medeleven, medelijden) en het welzijn van de aarde. Die worden in een lange ketting van vlaggen tentoongesteld op het Textielfestival in Rosmalen en verkocht bij opbod. De opbrengst gaat naar activiteiten van The Pollinators voor het maken van betere leefomstandigheden voor bijen en andere nuttige insecten.

Wil je er meer over weten, op de website van het Textielplatform  staat het hele verhaal.

Een leuke uitdaging en je hebt nog voldoende tijd om een mooie vlag te maken.

Veel plezier en een hartelijke groet,

Jo Huijsman

Kleurrijk kleurbalans in mijn Afrikaanse quilts

Jullie zullen wel weten dat ik het liefste met de kleurrijke Afrikaanse stoffen quilts maak. Toen ik vorig jaar de kleurenbalans in blauw en geel probeerde te vinden voor mijn Lapis Lazuli quilt, had ik niet kunnen bedenken dat deze quilt een jaar later cover-quilt-model zou zijn voor de zomer editie van Quiltmania!

 

Kleurbalans vinden

Het blijft elke keer weer een zoektocht naar evenwicht en balans in kleur en patroon, welke stoffen je ook gebruikt, traditionele quiltstoffen of Afrikaanse stoffen. Belangrijk voor mij is dat het oog ergens op kan ‘rusten’ en niet heen en weer gaat op zoek naar een rustplek. Het was zo gaaf toen ik gevraagd werd een bijdrage te leveren aan Quiltmania met deze quilt! Dat was voor mij het bewijs dat mijn zoektocht geslaagd was! De quilt werd opgestuurd naar Nantes in Frankrijk en daar namen ze de foto’s op het strand. Ook werd het patroon helemaal uitgetekend en staat het in nu het patronen gedeelte. Inmiddels is de quilt weer thuis. In april volgend jaar gaat hij wederom naar Nantes samen met andere quilts van mij en dan  worden ze daar tentoongesteld op de Pour L’ Amour du Fil Quilt fair, van 19 tot en met 22 april 2023.

Kleurtrends van dit moment

Het kleurgebruik is sterk onderhevig aan hoe we ons voelen, wat er om ons heen gebeurt en trends. Luana Rubin van eQuilter.com bracht dat heel goed onder woorden toen ze onlangs werd geïnterviewd door het International Quilt Festival van Houston dat in november plaatsvindt. Het is een leuk interview waarin zij de nieuwe kleurtrends bespreekt en de betekenis van kleur in de kunst aanhaalt:

 

Kleurrijk gebeuren

Op dit moment werk ik aan een nieuwe quilt met groene en paarse stoffen waar ook oker, oranje en blauw in voorkomen. Het was weer een hele strijd om de, voor mijn gevoel, juiste combinaties te vinden. Gelukkig lukt het mij om mijn Afrikaanse stoffen ook in Nederland weer aan te vullen. Het patroon is weer hetzelfde, maar door gebruik van bepaalde prints ziet het er heel anders uit! Over kleurrijk gesproken: volgend jaar is het thema van de ATT (Algemene TenToonstelling) van het Quiltersgilde KLEURRIJK!

Zoals met al mijn quilts wil ik het doorpitten/quilten zelf doen. Mijn gevoel is dat deze stoffen geen intens quiltpatroon nodig hebben omdat de stoffen zo uitgesproken zijn. Deze quilt wordt dus op de stiklijn, oftewel in-the-ditch gequilt. Een heel gedoe als de quilt 2 x 2 meter is! Ik ben nog even bezig!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

 

Eerste eigen ontwerp: So I went to Glasgow

Wanneer je mijn blogjes in de afgelopen jaren hebt gevolgd, dan heb je mij steeds quilts zien maken van bestaande patronen of klassiekers met de standaard blokken. Af en toe ‘es een uitstapje zoals een quilt van babykleertjes of een groepsproject. Maar ik had nog nooit een quilt gemaakt waar ik startte met een leeg vel papier. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar ik heb soms wat externe omstandigheden nodig om van een bekende weg af te wijken. In dit geval was dat een online cursus van Ricky Tims met de titel: Gridified Art Quilts. Een cursus met 6 sessies in 3 weken met het doel een AFFO te laten zien na nog eens twee weken.

kijk op www.letsquilttogether.com voor de online lessen van Ricky Tims

Concept

Ricky zette ons snel aan het werk met het verzinnen van het thema voor onze eigen ontwerpen en het tekenen van een themablok dat je centraal in je ontwerp kon laten landen. Voor een landschapsquilt zou dat een schuur kunnen zijn, voor een tuin zou dat een vogelhuisje of een boom kunnen zijn. Voor mijn thema koos ik de Schotse architect/ontwerper Charles Rennie Mackintosh, naar aanleiding van een vakantie naar Glasgow.
Vervolgens ben ik mijn hoofd gaan breken over hoe ik één van zijn typische ontwerpen zou kunnen vormgeven in stof. Als onderdeel van de cursus kon je foto’s uploaden waarna Ricky Tims met feedback terug kwam.

wat rode hulplijnen en zwarte tekst tips van Ricky

Van deel naar geheel ontwerp

Na het spelen met de themablokken werden we uitgedaagd een ontwerp te maken voor de ruimte om die blokken heen: de setting van de themablokken. Ik besloot om dat gelijk in de computer te doen omdat ik dan makkelijk kon schuiven met de verschillende blokken over de pagina, zonder steeds van alles uit te moeten gummen. Ik heb het makkelijk gehouden en gewoon alles in Word gemaakt, inclusief de paper piecing ontwerpen die ik nodig had voor de stoelen, rozen en open haard.

Eerste ontwerp en open haard

foundation paper piecing van de stoel

Kleuren kiezen bij het ontwerp

Bij het maken van de eerste blokken zag ik dat de kleuren die ik in gedachten had en uit m’n stash kon plukken niet pasten bij het geheel. De linker muur en plafond moesten anders. Dat was ook het moment dat er weer een terugkoppeling met Ricky was om de voortgang te laten zien. Die wisselwerking, samen met de uitleg in de online sessies werkte heel erg goed als ondersteuning.

Tijdsdruk

Na het kiezen van die andere tinten was het een kwestie van vliegensvlug doornaaien om nog op tijd voor de laatste sessie een foto te kunnen uploaden van het eindresultaat. Ik weet niet hoe de andere deelnemers het voor elkaar gekregen hebben, maar de foto galerij liep langzaam vol met allemaal foto’s van AFFO’s – tot en met de bies aan toe. Met een fulltime baan ernaast had ik daar toch wat meer moeite mee. Uiteindelijk is het me gelukt om een kwartier voor aanvang van de laatste zoom sessie een foto van de top te uploaden. Zo heb ik toch nog tijdens de call een laatste terugkoppeling van Ricky gekregen.

Top van eigen ontwerp

de tussenstand

Puntjes op de i

Na die marathon sessie van 5 weken heb ik nog uitgebreid de tijd genomen om de quilt nog iets aan te passen en na te denken over het doorquilten. Ik ben begonnen met de perspectieflijnen en de achterwand in de ditch te stikken. De deur heb ik ook in de ditch omrand. Daarna was het patroon van een soort houtnerf voor de deur snel bedacht. De stoel heb ik meer details gegeven door de zijlatjes te borduren en met donker garen in de ditch de contouren van de zitting en buitenkant te omlijsten.

voor en na het doorquilten

Voor de achterwand wilde ik het effect van wat lambrisering nabootsen met een paar horizontale lijnen. Dat heb ik ook voor de vloer en het plafond gedaan. Als garen heb ik daar een iets donkere tint dan de ondergrond gekozen, zodat het als schaduw zichtbaar wordt zonder op de voorgrond te treden. Ik heb ook wat vierkanten in de witte achterwand gequilt, als echo op de blokken in de open haard.

Behang bij Arts & Crafts movement

Voor de wanden heb ik echt zitten grasduinen in m’n boeken over Mackintosh en internet. Ik kwam veel afbeeldingen tegen van de hand van Margaret Macdonald, de vrouw van Mackintosh. Zoals deze links (The White Rose and the Pink Rose) en een glazen variant erop (rechts). Helaas heb ik niet kunnen achterhalen wie die glazen plaat heeft gemaakt.

Dat idee heb ik omgezet in slingers van dikker garen (#12) en helder gekleurde cirkels die ik heb gemaakt met m’n borduurmodule. Daar moet dan nog wel een extra lapje tegenaan aan de achterkant om dat netjes weg te werken.

Voor de groene wand heb ik de rozen laten terugkomen. Die vorm had ik in het groot al geoefend bij de roze rozen boven de open haard.

Om het ontwerp af te maken – de bies

Ik wilde de bies niet als een schilderijrand laten werken, maar onderdeel zijn van de ruimte. Dat betekende in dit geval het laten doorlopen van de kleuren in de rand zelf. Dat was een beetje puzzelen om alles goed in de juiste hoek te laten doorlopen. Lang leve youtube en allerlei online lesmateriaal! Ik ben heel blij hoe dat is gelukt. Ook de perspectief werking van de lijnen in het plafond en de vloer geven een mooi diepte effect. Hebben die tekenlessen op de lagere school over perspectief tekenen ook nog resultaat gehad!

ontwerp: Marjolein den Boer

de AFFO: So I went to Glasgow

Ik zou zo graag zeggen dat hij helemaal af is, maar strook achter het geborduurde deel wil ik voor het mooi nog afwerken met een lapje stof. En er moet natuurlijk nog een label op aan de achterkant.

Vorige week ben ik weer aan een nieuwe online cursus begonnen bij Ricky Tims. Dit keer over curved piecing. Ricky noemt cursus Loco Motion – Going Off The Rails. Heerlijk om zo creatief bezig te zijn! Hebben jullie ook wat cursussen in het vooruitschiet om nieuwe dingen uit te proberen? Ik kan het enorm aanraden!

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

PB uitgelichte foto 2

The beginning of a new star…

Een tijdje geleden kreeg ik een appje van een vriendin….ze vroeg mij of ik haar vriendin wilde leren quilten. Wat een leuke vraag…dat wilde ik wel…

Maar waar ga je dan beginnen…

 

Ik heb contact met haar opgenomen, afgesproken wanneer we zouden starten en ik ging aan de slag…

 

Wat ging ik dan maken? Heel wat over nagedacht en gedacht…heel pinterest afgesnuffeld…ik kon het niet bedenken…oh wat nu?

Bij het begin beginnen dan…wat vind ik mooi? Ik hou enorm van sterren… daar moet ik toch iets mee kunnen? Ik ging tekenen wat ik leuke en gemakkelijke blokken vond…dat werd wel wat gummen…

 

 

Patroon maken 1

 

Mijn denkproces na Alice dacht alleen nog maar in ingewikkelde patronen🤣🤣dat kan ik haar niet aandoen…

 

Weer opnieuw…Heel graag wilde ik er een huis in…een huis waarin je je voelt thuis, waar je het meeste bent…

 

Ik ben begonnen met een huis….daarom heen een ster en zo ging ik weer verder…

 

beginnersquilt begonnen

 

Wat had ik zelf voor blokken gemaakt met mijn beginnerscursus…mmm lang geleden alweer…quiltje ligt bij mijn ouders dus kon niet echt spieken…🤣🤭

Ronde vormen dat wist ik nog wel…dus die wilde ik erin..maar op welke manier dan…rondjes, een dronkemanspad…nee, ik wist het wel… ik wilde er enige stervorm in maken…

Wat wil ik er dan nog meer in… natuurlijk een ster zoals je een ster maakt…want ook dat kan op verschillende manieren…wil ik dan een zespuntige of een achtpuntige ster… lieve help wat een keuze’s moet je maken…ik kies voor een achtpuntige ster die ik dan maak in twee kleuren…

 

En..een log cabin… één van de eerste quilts die ik maakte was een quilt voor mijn dochter…daar zaten log cabin’s in…als je het eenmaal door hebt zo leuk om te maken🤩….

 

log cabin quilt

 

Hier is een foto van mijn eerste log cabin quilt in wording🤩de quilt is al jaren af, ligt bij mijn dochter🤩🤩…wat waren deze blokken leuk om te maken…

Dan wilde ik nog een ster met een blok in het midden…en weer keuze’s… alleen een blok of ook nog randjes eraf? Ook nog randjes erbij…

 

 

en ster met de puntjes op zijn kant, dat maakt het net weer even moeilijker…

Maar nu ik al deze blokken had…hoe ging ik ze aan elkaar verbinden? Ik wilde geen rechte rijen…ergens wilde ik een moeilijkheid inbouwen dat ze in elkaar vielen…maar dan had ik weer ruimte over…wat maak je dan? De blokken hebben heel wat plekken gehad…

De lege ruimten…werden de flyijng geese…wat is dat toch een perfect blok, wat zorgt voor verbinding…je kunt hem alle kanten opzetten, omhoog, omlaag, naar links en naar rechts…steeds ziet het er dan weer anders uit…

 

De top was klaar🤩🤩nog wat leuke foto’s op het strand, en dan aan het patroon beginnen…

 

Het patroon krijgt natuurlijk ook een naam…”The beginning of a new star”…

Een quilt vol met sterren…”stars”…

Welke wordt gemaakt door beginnende “nieuwe” quiltsters…”the new stars”…

Mijn eerste quilt die ik heb ontworpen om door andere gemaakt te worden…”the beginning”….en zo ontstond de naam van het patroon.

 

 

Het patroon had nog wel wat voeten in de aarde…mijn zoon die bouwkunde studeert had wel een leuk programma…ik weet niet hoe handig jullie zijn op de computer…maar dit…uren lijntjes trekken en tekenen…dan zaten de lijntjes er weer naast, dan waren ze opeens weer weg, opeens had je teveel lijntjes…dan gummi… werd het vakje rood…kortom uur na uur…en dan kwam hij…hard lachend begon hij dan opnieuw🤣

Ik vind papier en plakband toch echt veel gemakkelijker🤣🤣

 

De benodigheden had ik gelukkig genoteerd tijdens het maken, en alle probleempjes waar ik tegen aanliep…

Ik wilde ze van alles leren…met H250, met freezerpaper, met luierinleg…met paterno, patroontjes lamineren, maar bovenal alles zelf tekenen…

 

Maar op welke volgorde ga je nu een quilt beginnen…welke techniek is het gemakkelijkst en welke het moeilijkst…hoeveel kunnen ze in de les?

Hoeveel huiswerk geef je mee? Hoelang gaan we er over doen? Maken ze alleen de top of gaan we ook doorquilten…wat een vragen en keuzes…

De keuze is gemaakt…

 

De kleurtjes uitgezocht…

 

 

Les 1 is het tekenen van de blokken op de H250 en de freezerpaper, het maken van de punten rondom het huis en alvast wat flying geeses maken…

 

 

Het huizenblok vind ik het moeilijkst… niet om te patchen maar wel om zelf te tekenen…dat wordt dus het laatste blok van de quilt…

 

 

 

 

 

En de rest van de blokken zitten hier tussen in…

 

De eerste les naderde en er hadden twee dames zich opgegeven, hoe dichterbij het kwam hoe spannerder het werd…een ontdekkingsreis van ons drieën…de ene les gaat het te langzaam, de andere te snel, de ene les is makkelijk, de andere valt ze toch tegen…wat een heerlijk enthousiasme…

 

beginnersquilt 4x zo klein

 

Zelf maak ik hem ook weer mee, maar nu 4x zo klein…dus ipv 12 inch blokken 3 inch blokken..een leuke uitdaging voor mezelf…

Alles wat fout kan gaan gaat fout, ik maak dingen te groot…knip ze te klein noem maar op…

De log cabin was wel heel pietepeuterig met zijn 1/2 inch aan breedte… zo leuk om te doen…

We beginnen deze week aan het laatste blok, wat gaat het snel, straks liggen er twee hele tops… hoe bijzonder is dat…

Nu willen ze nog een cursus…kun je ons ook leren appliceren?

 

patroon tekenen aplicatie

 

Opnieuw ben ik aan de teken gegaan, deze keer met papier, pen en plakband…en aan het uit proberen…ik verbaas me er elke keer over waar ik tegen aanloop…

 

Het begin is ervan gemaakt…en nee, geen zorgen…ik begin natuurlijk met het moeilijkste blok…dit blogje wordt dus een “wordt vervolgd”…

 

 

Voor mij is het zo bijzonder…dat andere dames iets maken wat je bedacht hebt…hoe bijzonder is dat…wat een speciaal gevoel…

Het resultaat is zo geweldig, zo anders, ieder in zijn eigen kleuren, op zijn eigen manier…

Ik ben echt een hele trotse “juf” ❤️…zo blij met mijn dames…

Veel quiltgroeten

Petra Brueren

Nog even flink ‘quilt’ aanpoten

Het is deze dagen nog even flink aanpoten met  mijn werk “Muren van Riet”. 19 mei is de dag dat het geplaatst wordt bij het Buitencentrum “de Weerribben” van Staatsbosbeheer.  Vanaf dan t/m september en natuurlijk tijdens het Textielfestival Weerribben is het werk te zien.  

muren van riet – zomer herfst winter

 Uitdaging en valkuil

Dit project is voor mij een flinke uitdaging. Textiel en buiten, dat is iets waar ik geen ervaring mee heb en natuurlijk ben ik weer met beide benen in mijn valkuil getrapt. Het idee is niet het probleem , het maken gaat ook nog wel, maar  de presentatie is van een heel andere orde en dan is er doordat ik te laat begin ook nog de tijdsdruk.

Uit de hand gelopen 

Reuze naïef, maar ik heb mij van te voren niet gerealiseerd dat de blokken zo zwaar zijn geworden. Na het bezoek aan de   Weerribben blijkt de grond ook nog eens reuze drassig. Dus het idee over de presentatie is niet haalbaar.

Maar hoe dan???????

Na allerlei ideeën, waarvan de meesten bij mijn lief technisch wonder sneuvelen als  onuitvoerbaar, ontstaat er uiteindelijk een werkbaar plan . Een voet van aluminium met hout en daarop het kunstwerk in een smal min of meer zwevend aluminium profiel. Wat een gedoe om het juiste materiaal te verzamelen en het maken.  Met het behulpzame bedrijf van mijn buurman wordt het aluminium gelast.

De les

 Ik denk dat ik in mijn ontwikkeling een behoorlijke stap heb gemaakt en als het volgende week staat dan ik blij ben.  Ook hoop ik van harte dat ik er nu  echt van doordrongen ben dat ik in het  het vervolg bij de opstart van een nieuw project van a tot z  nadenk voordat ik aan de uitvoering begin. 

Verf dagje

Tussen al dat hersen gekraak doe ik ook leuke dingen hoor,  zoals   een ontspannen dagje verven bij weefatelier de Rozengang. Een prachtige buitendag met een leuk resultaat. Wat ga ik ervan maken; Berkelland?,Fryslan, maar dan met wat meer blauw? of de Weerrbibben met meer groen? Ik kan er nog even over nadenken. In ieder geval wordt het voor de nieuwe uitdaging een quilt met zelf geweven stof. Ha, valt het kwartje al bij jullie, dit gaat in de uitvoering weer problemen opleveren.

Exposities

Het is de zomer van de  overlappingen wat betreft exposities waar ik aan mee ga doen en ik moet goed nadenken waar ik wat wil tentoonstellen. Maar eerst richt ik mij op de atelierroute Berkelland.

‘Waar kunst een verbinding aangaat met de natuur’

Aan de Visschemorsdijk nr. 6, aan de buitenrand van Neede, valt er tijdens de Berkellandse atelierroute op 5 en 6 juni  2022 veel te zien en te beleven. In en rondom de boerderij en het atelier van Jo en Henk Huijsman kun je niet alleen van de fraaie locatie en de natuur genieten, maar ook van de kunstwerken van gastvrouw en textielkunstenares Jo Huijsman, van het subtiele en uiterst verfijnde werk van schilderes Inge Zwolle en het robuuste, gelaagde abstracte werk van Heleen Posthumus. Laat je verder verrassen door de ingenieuze keramiek-werken van gastheer Henk Huijsman, die her en der zichtbaar zijn.  Al met al een bijzondere locatie, waar heel veel te zien zal zijn op 5 en 6 juni tussen 11 en 17 uur.

Wees welkom en een hartelijke groet,

Jo Huijsman