Quilt inspiratie

Deze week zit ik op  het eiland Terschelling om  inspiratie op te doen voor een winter lang werken aan nieuw werk.

Afgerond project

Na alle rug en arm gedoe heb ik de laatste weken intensief gewerkt aan werk voor het project  “zo ziet Zoo-Tex Friesland”. Met mijn nog wat onwillige arm is het een aangepast project wat uiteindelijk hartstikke goed uitpakt.

Mijn lief heeft een royaal weefraam voor mij gemaakt en ik heb het bespannen met gerecycled katoenen draad en geweven met gebuikte waterfilters. De filters heb ik gesloopt,  het filtermateriaal geverfd, in banen geknipt en  met de heatgun bewerkt. Ik heb het geverfd  in de kleuren van Friesland; grijs voor de Friese zeeklei, blauw voor de meren en de Waddenzee, groen voor de veeteelt, geel voor de akkerbouw en purper voor de ondergaande zon in zee. Ook heb ik een aantal filters geroest om het klimaatprobleem weer te geven. Vanaf eind september is het werk samen met het werk van de textielgroep Zoo-Tex te bewonderen bij het textielcentrum Hawar. 

Meer werk verricht

Tijdens het weven het ik voor de duo expositie in het kerkje van  Aerdt ook nog het nodige voorbereidende werk verzet.  Wat mijn werk betreft de laatste puntjes op de i, maar ook nieuwe visitekaartjes ontwerpen en samen met mijn mede exposant haar schilderijen en mijn textielkunst op elkaar afstemmen, De prijslijsten maken is een helse klus en ook het expositieboek moet ik bijwerken en tenslotte het aller belangrijkste; de tentoonstelling inrichten.

De opening afgelopen zondag is met muzikale omlijsting en veel belangstelling een succes. Al op de eerste dag is er werk verkocht. Natuurlijk hartstikke fijn dat mijn werk wordt gewaardeerd, maar het blijft lastig omdat ik  zo vreselijk moeilijk afstand kan doen van mijn werk.

Tussentijds heb ik  ook het huis gepoetst en gezellig gemaakt  voor onze oppas. Mijn zus en zwager zijn zo lief om de verzorging van onze beesten op zich te nemen tijdens de Terschelling trip. Natuurlijk gaan ze ook genieten van het mooie Achterhoekse landschap.

Vakantie

En dan is het zomaar maandagochtend en moeten wij uiterlijk 9.00 uur vertrekken om de boot naar Terschelling te halen. Pas op de boot merk ik dat ik  dat ik toch wel een beetje moe ben. 

Inspiratie

Nu alle projecten afgerond zijn en ik geen onderhanden werk meer heb ben ik toe aan het maken van nieuw werk. De inspiratie is op Terschelling alom aanwezig. Tijdens de fietstochten  maak ik de meest mooie foto’s.

Langzaam maar zeker krijgt deze week mijn nieuwe project met jutezakken en zelf geverfde juttetouw vorm. Ik denk dat het  een combinatie wordt van weven, breien en borduren en een mix van 2D en 3D. Uiteraard zorg ik minimaal voor twee lagen zodat het voldoet aan een artquilt.

Tot zover mijn belevenissen en het wordt vervolgd met het werken aan nieuw werk.

Een hartelijke groet,

Jo Huijsman

De Double Wedding Ring Quilt, van traditioneel naar modern

Het traditionele ontwerp van een Double Wedding Ring

bestaat al bijna 500 jaar! Het symbool is afkomstig van twee in elkaar gehaakte ringen (Gimmel Rings) die samen een ring vormen. Dit werd vaak gebruikt door een verloofd stel dat de twee verlovingsringen samen bracht tijdens de huwelijksplechtigheid. Vandaar de naam Double Wedding ring. Voor zover bekend werd het eerste patroon voor de Double Wedding Ring Quilt voor het eerst in 1920 uitgegeven en staat nog steeds symbool voor de liefde en romantiek.

Een moderne variatie

Dit patroon boeit mij al heel lang en na het zien van de moderne varianten van Victoria Findlay Wolfe was ik helemaal geïnspireerd en ging ik met haar templates aan de slag. Natuurlijk gebruikte ik hiervoor mijn Afrikaanse stoffen! De verschillende prints lenen zich goed voor het eerste deel van het ontwerpen van mijn Double Wedding Ring Quilt (foto1). Daarna liet ik mij voor de ringen leiden door de kleuren van de stoffen (foto 2). En voor het doorpitten gebruikte ik Aurifil Cotton Wt 12 borduurgaren in diverse kleuren.

De quilt in stof én in een boek!

Ik ben superblij met hoe mijn nieuwe traditionele quilt is geworden! De print van het centrum blok is de West Afrikaanse variant van de trouwringen. Soms wordt deze print ook wel ‘handboeien’ genoemd. ;) Deze stof komt weer terug op de kruispunten van de ringen en in de buitenste rand waardoor er balans ontstaat.

Running Rings Around the Moon

 

Dit vind ik dus eigenlijk een van de leukste dingen om te doen: bij het maken van quilts oude tradities en patronen met nieuwe culturen samenbrengen en er opnieuw een samenhang en balans van maken.

 

Deze quilt staat nu ook afgebeeld in het laatste boek van Linda Seward: ‘The Complete Book of Patchwork, Quilting & Applique’. Een boek met duidelijke uitleg van alle technieken die een quilter nodig heeft. Hoe gaaf is dat!

 

Groetjes, Hilde Hoogwaerts 

Fotoboek 2019 en Algemene Ledenvergadering 2020

Algemene ledenvergadering 2020

Donderdag 3 september 2020 is de Algemene Ledenvergadering van het Quiltersgilde gehouden.

Heel anders dan andere jaren, want zoals de voorzitter het verwoordde “Tante Corona is op bezoek”. Het was dus een zakelijke vergadering met een kop koffie en iets lekkers. Maar zonder lunch en zonder gezellig middagprogamma.

Gelukkig zijn alle agendapunten besproken. De beleidsstukken, die zijn vastgesteld zijn te vinden op de pagina over het Bestuur.

We namen afscheid van Gerda Hoogland. Gerda heeft 9 jaar in het bestuur zitting gehad en stopt er nu mee. Ze wil wel mee actief betrokken blijven bij het Quiltersgilde en stelde zich ter plekke beschikbaar voor de kaskommissie.
Vanuit de Regiovertegenwoordigers en het bestuur kreeg Gerda een fleurige quilt aangeboden, met bloemen en vlinders. Knap in elkaar gezet door Greetje Hein en Marijke Nieuwenhuijsen.

 

Haar taken worden overgenomen door Marjolein van der Eijk; zij is vanaf nu de coördinator van de regiovertegenwoordigers.

Vrijwillig medewerkers krijgen bij 5 jaar inzet voor hun werk een zilveren patch uitgereikt. Dat gebeurt altijd op de medewerkersdag. Dit jaar is er geen medewerkersdag (tante Corona !); 3 aanwezige medewerkers kregen  hun zilveren patch  per verrassing op de Algemene Ledenvergadering uitgereikt.

Op de foto met de bos bloemen op 1,5 meter afstand.

 

 

Fotoboek 2019

Ieder jaar maken we een jaarverslag met woorden en we maken een jaarverslag met foto’s. Zo leuk om het hele jaar met alle activiteiten nog eens te zien. Zeker nu we dit jaar dat allemaal moeten missen. Dank je wel Jannie de Breuk, die ook dit fotoboek maakte.

Dit fotoboek over 2019 kan hier bekeken worden door op  licht-gekleurde link te klikken, dan ga je naar de site van Albelli en daar is het fotoboek te zien en door te bladeren. Klik niet op de foto, want dat is alleen het voorbeeld dat je straks te zien krijgt.

de link naar Albelli

Oproepen

a:7:{s:8:”location”;a:1:{i:0;a:1:{i:0;a:3:{s:5:”param”;s:9:”post_type”;s:8:”operator”;s:2:”==”;s:5:”value”;s:8:”oproepen”;}}}s:8:”position”;s:15:”acf_after_title”;s:5:”style”;s:8:”seamless”;s:15:”label_placement”;s:3:”top”;s:21:”instruction_placement”;s:5:”label”;s:14:”hide_on_screen”;a:6:{i:0;s:10:”discussion”;i:1;s:8:”comments”;i:2;s:6:”author”;i:3;s:6:”format”;i:4;s:15:”page_attributes”;i:5;s:15:”send-trackbacks”;}s:11:”description”;s:0:””;}

Evenement

a:7:{s:8:”location”;a:1:{i:0;a:1:{i:0;a:3:{s:5:”param”;s:9:”post_type”;s:8:”operator”;s:2:”==”;s:5:”value”;s:6:”agenda”;}}}s:8:”position”;s:15:”acf_after_title”;s:5:”style”;s:8:”seamless”;s:15:”label_placement”;s:3:”top”;s:21:”instruction_placement”;s:5:”label”;s:14:”hide_on_screen”;a:6:{i:0;s:10:”discussion”;i:1;s:8:”comments”;i:2;s:6:”author”;i:3;s:6:”format”;i:4;s:15:”page_attributes”;i:5;s:15:”send-trackbacks”;}s:11:”description”;s:0:””;}