Batik, textiel erfgoed

Coronatijd en….batik….

 

In een eerder blog vertelde ik dat ik nogal eens spullen ‘cadeau’ krijg. Zo ook in de afgelopen maanden. Iemand uit ons Quiltcafé overleed tamelijk onverwacht. Een poosje daarna kwam van haar dochter de vraag of ik de quiltspullen wilde hebben en kon ophalen. Dat werd een moeilijke missie in deze coronatijd waarin we afstand moeten houden, geen handen schudden en geen knuffel geven. Het is een naar gevoel om op gepaste afstand  iemand te condoleren. Evenwel ging ik met vier volle vuilniszakken huiswaarts. In de weken erna heb ik alles uitgezocht, in fat quarters of kleinere stukken gesneden, de grote lappen gemeten, opgerold en van een label voorzien. En nu staat alles in mijn quiltkamer te wachten tot het uitgedeeld kan worden in ons Quiltcafé….

textiel verkregen uit erfenis, verdeeld in verschillende groottes

Mijn eigen batikstoffen

Na alle affo’s kwam ik eindelijk toe aan het bekijken van mijn eigen voorraad batikstoffen. Ze zijn eigenlijk de oorzaak van het starten van mijn quiltersleven. In een eerder blog in januari vertelde ik al dat dat begon na het opruimen van de zolder van mijn schoonmoeder in 1994. Mijn schoonouders zijn geboren in Nederlands Indië,  hun beide ouders werkten er een poos en ook mijn man heeft er een paar jaar gewoond. Toen zij in 1951 naar Nederland terugkeerden, was dat met kisten vol spullen, waaronder batiklappen. Ook in hun huis was de batik zeer vertegenwoordigd in kleedjes: op tafel, kleedjes als bescherming over stoelen, kleedjes op de kasten, enz. Na het opruimen van hun huis had ik dus een behoorlijke voorraad aan kleden en kleedjes.

 

Batik als kunstvorm

Toen ik naderhand voor tentoonstellingen hoezen voor mijn quilts moest maken, deed ik dat van…batik: daar had ik immers meer dan genoeg van! Ik realiseerde me toen nog niet dat die stoffen best kostbaar kunnen zijn: batikken is een hele oude kunstvorm. Er zijn meer dan 2000 jaar oude stoffen gevonden!  In het Javaans betekent het: veel puntjes. De stof wordt eerst met was beschilderd, dan geverfd waarbij de met was behandelde delen geen verf kunnen opnemen. Na het verven wordt de was verwijderd. Zo kunnen er nog meer rondes volgen. In de was kunnen barstjes komen waar verf doorheen  kan lekken en er een craquelé effect kan ontstaan.

In Nederland zijn naast de Indonesische stoffen vooral de Vlisco stoffen bekend die vooral voor de Afrikaanse markt gemaakt worden.

Op vakantie

Een beetje beschaamd voel ik me wel omdat ik in het verleden de stoffen zonder veel aandacht gebruikt heb (alhoewel de hoezen best mooi waren…). Ik probeer het nu goed te maken door de stoffen in een quilt te gaan gebruiken die ook weer heel groot gaat worden. Ik heb immers genoeg stof! Intussen liggen er 20 pakketjes batik voor onze fietsvakantie klaar.

 

Ik verheug me er nu al op om na een lange fietsdag daar even rustig mee aan de slag te kunnen, desnoods weer op de rand van het hotelbed!

 

Ans Kouwe-Ickenroth, geschreven op 29 juli 2020.

.

Inner Vitality; een installatie van Claudy Jongstra

Inner  vitality

Heerlijk een dagje op stap met de Achterhoekse artquiltgroep of althans met 4 leden. Anderen waren bezet of op vakantie. Naar een museum, ook leuk en ook lang geleden voor mij.

In het Rijksmuseum Twenthe (in Enschede) is deze maanden de installatie van Claudy Jongstra te zien. De internationaal bekende viltster.

Zij heeft geëxperimenteerd met stijgbeelden. Een techniek waarbij de levenskracht van verschillende kruiden zichtbaar wordt in prachtige visuele patronen. Er is verschil tussen munt uit een supermarkt, van een biologisch bedrijf of bijvoorbeeld uit Turkey. Ook de middelen die gebruikt worden hebben een ander effect op het stijgbeeld. Werkt ze met regenwater, gewoon water, water in houten vat. Zo zijn er verschillende factoren te benoemen die het stijgbeeld bepalen.

 Zo wonderlijk om deze beelden te zien.  Heel bijzonder om hier rond te lopen. Hoe kom je op het idee te komen zo de werking van verfstoffen te onderzoeken. Daarin laat Claudy Jongstra zien hoe creatief haar mind is.
De stijgbeelden waren in een cirkel opgesteld, daar kan je langs lopen. In de binnencirkel hangt dan een groot vilten kunstwerk ook rond.

 

Claudy Jongstra heeft als een hedendaagse alchemist onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit en vitaliteit van kruiden en verfgewassen. Zij heeft een uitgesproken mening hoe om te gaan met onze aarde en planten, op haar site is daar een prachtig filmpje van te zien. 

Het groene Laboratorium

Naast haar viltwerken is er ook een tuin met verfplanten ingericht. Claudy Jongstra is de eerste kunstenaar die haar intrek zal nemen in de nieuwe museale binnentuin. Het Groene Lab van het Rijksmuseum Twenthe. Het belangrijk ons bezig te houden met thema’s als hoe wij om moeten gaan met onze natuurlijke omgeving, duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie, onderzoek en behoud van ‘secret knowledge’. Deze vraagstukken dwingen ons na te denken over onze relatie met de natuur.

In deze tuin hebben we heerlijk onder een grote boom zitten lunchen. Er staan veel verfplanten maar helaas konden wij  de onbekende planten zoals Wouw niet herkennen.

Ander werk van  Claudy

Naast deze installatie van de stijgbeelden hingen er verschillende viltstukken van Claudy. Twee waren meteen zichtbaar bij de ingang van het museum.

 

Maar ook ouder werk is er te bewonderen

In de nabije toekomst komt er een volgende grote tentoonstelling van Claudy in de Lakenhal in Leiden. Daar wordt een grote solo expositie georganiseerd met de monumentale installatie NINE.

Hopelijk  kunnen we die gaan bekijken.

Liesbeth Wessels

 

 

 

 

Fotoboek Quiltmidweek /weekend van 1985 tot 1997

In dit bijzonder jaar wordt er veel opgeruimd.

Wij doen daar aan mee en zijn bezig onze foto’s en andere documenten te ordenen.

Jannie de Breuk heeft weer een leuk fotoboek samengesteld en wij laten iedereen graag meegenieten.

Dit boek gaat over de  Quilt Midweek en het weekend, zoals dit jaarlijks door het Quiltersgilde georganiseerd wordt. Dit boek laat een impressie zien tussen 1885  en 1997. Er volgen nog meer boeken.

 

Klik op de blauwe link hieronder en dan kom je bij Albelli in een scherm met onderstaande foto. Klik niet op de foto.

link vanuit Albelli

 

 

Fotoboek midweek en weekend 1985 tot 1997

fotoboek Quiltweekend en Midweek tussen 1985 en 1997

Op vakantie in eigen land (5) – Gelderland

Dit bericht hoort bij de  serie “Vakantie in eigen land”. Iedere 2 weken plaatsen we onder de eerste grote foto op onze website  internetlinks van winkels waar je kunt kijken, genieten en shoppen. In deze vjfde ronde gaan we naar de winkels in Gelderland. Wellicht een tip om een dagje uit te gaan en ter plekke te gaan kijken. Of er toch even een paar dagen uit te gaan in eigen land.

Controleer wel even hoe de winkels geopend zijn. In de periode zijn niet alle winkels zo maar open. Soms graag even bellen, soms alleen op bepaalde tijdstippen open.

Deze berichten worden veel bekeken en staan op de toplijst van gelezen berichten. Wil je eerdere berichten ook zien ?
Klik dan hier voor

deel 1- de webwinkels ,
deel 2 Noord-Holland, Friesland en Groningen
deel 3 Drenthe, Overijssel en Flevoland
deel 4 Noord-Brabant en Limburg

HOE WERKT  DAT ?

Op de Homepagina van de website  klik je op de eerste grote foto.

Dan kom je op een pagina waar winkels met hun logo’s en het internetadres staan. Je hoeft alleen maar te klikken op het blauwe internetadres achter het logo.

De winkel opent zich dan in een ander tabblad, zodat je later weer op het eerste bericht terug komt en naar de volgende winkel kunt gaan.

Over 2 weken komt hier een nieuw lijstje te staan. Dan bezoeken we Utrecht
Dus kom over 2 weken  weer even kijken en klikken op die eerste grote foto.

Veel winkel plezier.

Koptekst van een blog artikel

Introductie: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Koptekst alinea 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Afsluitende alinea

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Oproepen

a:7:{s:8:”location”;a:1:{i:0;a:1:{i:0;a:3:{s:5:”param”;s:9:”post_type”;s:8:”operator”;s:2:”==”;s:5:”value”;s:8:”oproepen”;}}}s:8:”position”;s:15:”acf_after_title”;s:5:”style”;s:8:”seamless”;s:15:”label_placement”;s:3:”top”;s:21:”instruction_placement”;s:5:”label”;s:14:”hide_on_screen”;a:6:{i:0;s:10:”discussion”;i:1;s:8:”comments”;i:2;s:6:”author”;i:3;s:6:”format”;i:4;s:15:”page_attributes”;i:5;s:15:”send-trackbacks”;}s:11:”description”;s:0:””;}

Evenement

a:7:{s:8:”location”;a:1:{i:0;a:1:{i:0;a:3:{s:5:”param”;s:9:”post_type”;s:8:”operator”;s:2:”==”;s:5:”value”;s:6:”agenda”;}}}s:8:”position”;s:15:”acf_after_title”;s:5:”style”;s:8:”seamless”;s:15:”label_placement”;s:3:”top”;s:21:”instruction_placement”;s:5:”label”;s:14:”hide_on_screen”;a:6:{i:0;s:10:”discussion”;i:1;s:8:”comments”;i:2;s:6:”author”;i:3;s:6:”format”;i:4;s:15:”page_attributes”;i:5;s:15:”send-trackbacks”;}s:11:”description”;s:0:””;}

Algemene Ledenvergadering en Quiltnieuws

Quiltnieuws 139

Binnenkort wordt de eerste Quiltnieuws van 2019 verspreid. Naast veel artikelen over patchwork en quilten vind je daarin dit jaar ook de agenda en uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering.

Algemene Ledenvergadering 25 april 2019

Deze vindt plaats op donderdag 25 april 2019 in De Schakel te Nijkerk.

Tijdens deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar. Wij informeren  de leden over de plannen voor het komende jaar en het beleid voor de middellange termijn. Naast het vaststellen van de begroting en het beleidsplan.

 

Nadat dit ‘huishoudelijke’ deel van de vergadering is afgerond, trakteren we de aanwezigen op een lunch.
Het middagprogramma bestaat uit een lezing over ‘300 jaar Rood & Wit quilts, oneindig veel variatie’. Je leest er alles over op pagina 31 van de komende Quiltnieuws waar ook een strook staat om je aan te melden voor deze dag.

Alle vergaderstukken op de website

 

 

De bijbehorende jaarstukken voor de Algemene Ledenvergadering staan op de website van het Quiltersgilde.:

We gaan op deze manier mee met de tijd en besparen zo extra verzendkosten en een hoop ruimte in Quiltnieuws. In plaats van de jaarstukken vind je daarin mooie patronen met onder andere het eerste deel van de mysterie 2019, een blad om zelf een moderne quilt te ontwerpen en de patronen van Tussendoortje en Aan de slag.


Quiltnieuws 139


Wie weet tot ziens op 25 april en anders in ieder geval veel leesplezier in Quiltnieuws 139.Inge van Koningsveld

De Exposanten

Quiltfestival Luxembourg

Het 8e Quiltfestival Luxembourg vond plaats van 10 t/m 13 mei 2018.
Aangezien dit eigenlijk in Nederland niet zo’n bekend quilt festival is, wil ik jullie er het graag wat meer over vertellen.
Het is een twee-jaarlijks festival, georganiseerd door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Meer lezen? Dat kan hier www.quiltfestival.lu

Save the date Quiltfestival Luxembourg

Goed bereikbaar

 

Luxemburg is voor de meeste van ons met de auto goed te bereiken en dit quilt festival kun je zelfs per trein van uit Nederland bereiken. Het Centre Communal in Wilwerwitz is de hoofdlocatie, de trein stopt er voor de deur.

Opening

Verspreid 0ver 4 dorpen

 

Het quiltfestival is verspreid over 4 dorpen, die op korte afstand van elkaar liggen.
Er rijdt een shuttle service, 8-persoons busjes ( Navettes ), tussen de verschillende dorpen. Maar je kunt ook zelf rijden, fietsen of lopen.

busje van locatie naar locatie

In ieder dorp vind je een aantal nationale en internationale exposities in boerenschuren, kerken e.d. Deze keer waren er kunstenaars uitgenodigd uit Nederland, Taiwan ( Danny Amazonas) USA ( Denise Labadie en Nancy Prince) , Frankrijk, België,  en groepstentoonstellingen uit Rusland, Hongarije, Duitsland en Luxemburg. Er was geweldig veel te zien, variërend van traditionele quilts tot Textielkunst.

Bij de hoofdlocatie koop je een knipkaart, die gedurende de 4 dagen geldig is.
Er zijn mensen die alles in een dag doen, maar ik denk dat je minstens twee dagen nodig hebt om alles op je gemak te kunnen zien. De omgeving is ook prachtig, dus daar moet je zeker ook van genieten.

collage foto's Luxembourg

De sfeer van het festival is echt geweldig, Opvallend voor mij was dat er zoveel mannen de tentoonstelling bezochten. Toen ik daar een opmerking over maakte, zei een mevrouw : “ ze moeten wel, ze moeten ons immers rijden “.  Aha, maar  juist ook deze mannen waren zeer geïnteresseerd in alle tentoonstellingen !

Super leuk was dat de premier van Luxemburg ons een bezoek bracht. Hij was dol enthousiast en ging zelfs even achter de naaimachine zitten bij Nancy Prince.

De president op bezoek Xavier Bettel bij Nancy Prince

Over twee jaar is er weer een Quiltfestival Luxembourg, Zeker de moeite waard om te gaan kijken. Donderdag en vrijdag zijn de drukste dagen, zaterdag en zondag is het wat rustiger.

Tip: Neem zelf wat te drinken en eten mee voor onderweg, want de plekken waar je iets kunt kopen zijn dun gezaaid.

Marijke van Welzen

25 jaar Hobby-Time Zeewolde

Hobby-Time bestaat 25 jaar


Agnes is op 1 juli 1993 gestart als t’Winkeltje met Quiltstoffen en Hobbymaterialen.
Na 11 jaar in de Raadhuisstraat zijn wij in 2004 verhuist naar een nieuw pand in de Marktstraat 8. Onze naam is toen gewijzigd in Hobby-Time. Ons assortiment is uitgebreid met wol, katoen, fournituren en heel veel artikelen waar creatieve mensen blij van worden.


In de Marktstraat zitten wij al weer 14 jaar met heel veel plezier. Greetje en Astrid zijn al jaren onze steun en toeverlaat in de winkel en daar buiten. Wij organiseren in het jaar diverse cursussen o.a quiltcursussen die gegeven worden door Greetje Hein. Ik heb al die jaren heel veel trends en nieuwe hobby’s voorbij zien komen, maar Quilten is altijd de stabiele factor geweest.
Een paar jaar geleden hebben wij een webshop geopend en onze eigen handige Quiltstempels ontwikkeld.

 

Agnes in haar kleurrijke winkel

Je kunt ons ook vinden op diverse Handwerk- en Quiltbeurzen o.a de Landelijke tentoonstelling van het Quiltersgilde , omdat rechtstreeks contact met de mensen het aller leukste is.

25 jaar zijn om gevlogen en wij zitten nog vol met ideeën. Zolang er klanten naar de winkel blijven komen gaan we lekker door.


We vieren feest

Vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni vieren wij ons 25 jaar bestaan. Er worden diverse demo’s gegeven en als u het leuk vindt mag u het ook even proberen. Van harte welkom !!!

Natuurlijk is er ijs, koffie en gebak en voor iedere klant een leuk presentje.

Wij hopen op een heel gezellige dag.
Hobby-Time Zeewolde

Locatie

Onze fysieke winkel is gevestigd in het centrum van Zeewolde aan de Marktstraat 8. U vindt ons aan de parkeerplaats die aan de achterkant van Albert Heyn ligt. Als u de parkeerplaats oprijdt, dan ziet u recht voor u het mooie pand van Hobby-Time. U kunt GRATIS voor de deur parkeren. Wij hopen u snel een keer te ontmoeten in de winkel of via de webshop.

 

Agnes

hobby-timewebshop.nl/