Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Greetje

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we ongeveer een jaar geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan.

Rose-Anne heeft het stokje doorgegeven aan:

Greetje Hein

 

Tijdens de tentoonstelling in Noord Groningen namens Fifteen-by-Fifteen

Tijdens de tentoonstelling in Noord Groningen namens Fifteen-by-Fifteen


De functie(s) bij het Quiltersgilde

Bij het Quiltersgilde ben ik samen met Marijke Nieuwenhuijsen regiovertegenwoordigster van Flevoland. We organiseren 2x per jaar een regiodag op vrijdag en zaterdag, dus 4 dagen per jaar. We hebben in 2012 het stokje overgenomen van Martha de Vos en Jeltje Kramer. Beide dames hebben dit 25 jaar gedaan, voor ons dus flinke schoenen om te vullen.

Het organiseren van regiodagen is elke keer weer een leuke uitdaging. We proberen een zo gevarieerd aanbod van “werkjes” te bedenken en hopen zo dat het voor iedereen, beginner en gevorderde, een interessante dag wordt. We zijn ons er van bewust dat we het niet elke keer iedereen naar de zin kunnen maken, maar wanneer we aan het eind van de dag als “bruidspaar” bij de uitgang staan en iedereen bedankt ons voor de leuke dag, gaan wij met een voldaan gevoel naar huis. Vaak hebben we dan al weer een idee voor de volgende editie.

 

M’n eerste echte favoriet, ook gebruikt als logo.

M’n eerste echte favoriet, ook gebruikt als logo.

 

Greetje als quilter

Ik heb geen favoriete quilter; eigenlijk ben ik zelf ook niet in een hokje te plaatsen. Ik vind alles leuk: van traditioneel (maar dan wel in moderne kleuren), via eigentijds, naar art en modern. Het aantal projecten waar ik zelf mee bezig ben is dan ook ontelbaar. Ik vind het een luxe om naar een willekeurige stapel te gaan en daar een project van te nemen om aan verder te werken. Ik zeg altijd dat ik beter ben in beginnen dan in het afmaken. Telkens neem ik me voor om eerst een quilt af te maken, maar steeds komt er iets wat wel even tussendoor kan.

 

Het voorbeeld van een van mijn favoriete cursussen.

 

Tijdens de 26 jaar dat ik bij Hobby-Time in Zeewolde werkte, kwam ik op veel verschillende beurzen en tentoonstellingen met diverse technieken en stromingen in aanraking. Alles heeft z’n charme en eigenlijk heeft niks mijn echte voorkeur. Het contact met mensen in de winkel en tijdens de tentoonstellingen was echt geweldig. Even uitleggen hoe iets in elkaar zit of wat bij elkaar past, zodat iemand weer verder kan, is echt mijn ding. Jarenlang heb ik ook bij veel quiltwinkels les gegeven, vooral in eigentijdse technieken; later ook in rulerwork.

 

Een moderne quilt met veel rulerwork.

 

Ik ben lid van de internationale groep “Fifteen-by-Fifteen” en van MeMo, de moderne quiltgroep in Meppel. Voor beide groepen zijn de deadlines wel een beetje heilig. Gelukkig werkt het goed voor mij om die deadline te hebben; onder druk komt er veel klaar. Voor Fifteen-by-Fifteen moet er elke 2 maanden een quiltje gemaakt worden van 15” in het vierkant met een vooraf bepaald thema. Voor MeMo komen we 4 keer per jaar bij elkaar en maken daar ook allemaal een quilt met een thema, maar dan echt modern uitgevoerd. Mijn liefde voor rulerwork komt daar goed van pas.

 

Nog een voorbeeld van rulerwork.

 

 

Deze mandala is nog onderweg met de EQA collectie.

 

Op het gebied van traditioneel quilten ben ik helemaal verslingerd aan quiltstempels. Ik ben 1 van de “schuldigen” van de quiltstempels die Hobby-Time op de markt heeft gebracht. Gelukkig zag Agnes, mijn toenmalige werkgever, mijn enthousiasme en is ze de uitdaging aangegaan om de stempels op de markt te brengen. Ik heb diverse bakjes met gestempelde en geknipte lapjes staan om ’s avonds of onderweg heerlijk met de hand aan elkaar te naaien.

 

Gemaakt met een stempel van allemaal restjes.

 

Naast mijn naaimachine hangt een lijstje met de maten die gehanteerd worden bij de Stichting Regenboogboom. Veel van wat ik nu maak doe ik volgens die maten, zodat de quilts die ik niet zelf wil houden aan deze stichting of aan Stichting Verdanda kunnen worden gedoneerd. Op deze manier hoop ik ooit van mijn oneindige voorraad stofjes af te komen, maar eigenlijk heb ik die hoop al opgegeven.

Graag geef ik het stokje door aan Marjolein van der Eijk.

 

Greetje Hein

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *