De Half en Half Uitdaging

Half en half uitdaging 2

De nieuwe uitdaging is inmiddels van start gegaan. In de Facebookgroep Quiltersgilde uitdaging hebben wij de aankondiging gedaan en de teller staat al op meer dan 60 aanmeldingen.

Omdat inmiddels ook de EQA [European Quilters Association] zich heeft aangesloten kunnen we internationaal gaan met het project. Hier is de link naar de EQA Facebookpagina

De oorsprong van de uitdaging

Mei 2019 bezocht ik het mooie stadje Dinkelsbühl waar het Duitse Quiltersgilde haar jaarlijkse tentoonstelling hield. Verspreid over het stadje waren verschillende tentoonstellingen te zien https://www.patchworkgilde.de/galerie/gildeausstellungen . Een daarvan was een project van de Lippetal Quilter samen met Gone to pieces uit Engeland: ‘Halb & half Inspiration’.

Hierop is onze uitdaging geïnspireerd met toestemming van de verschillende partijen. Die toestemming is van belang ook voor de foto’s die onze deelnemers gaan gebruiken. Is het een zelf genomen foto dan is dat uiteraard prima. Gebruik je echter een foto van een ander [bv. via internet gevonden] dan is daar wel toestemming voor nodig. Immers het copyright berust bij de maker van de foto. Mocht dat het geval zijn let daar dan alsjeblieft op en vraag of je de foto mag gebruiken voor dit niet-commerciële doel. Degenen die van ons een foto ontvangen [op verzoek] hebben daarmee automatisch toestemming om deze te gebruiken, dus dat is dan in orde.

Onze uitdaging is iets aangepast. Het formaat van het quiltje dat je maakt op basis van de helft van de foto is 20 x 40. Samen met de helft van je quiltmaatje ontstaat dus een werk van 40 x 40 cm. Daarvoor kan je een staande of vierkante foto als inspiratie nemen.

Ook hebben wij ervoor gekozen om geen stoffen te delen. Ieder gebruikt zijn/haar eigen stoffen maar je kan daar gaande het project natuurlijk wel over communiceren met je quiltmaatje.

Een voorbeeld van de uitdaging

Er zijn al veel foto’s ingestuurd. In Nederland hebben we gekozen voor het thema ‘natuur’. Andere deelnemende landen laten het thema vrij of hebben een ander thema. Dat kan dus betekenen dat je voor jezelf een helft van een natuurfoto als inspiratie hebt maar van je quiltmaatje uit het buitenland een foto krijgt van een gebouw, een persoon of iets anders. Leuk, want dan kan je wellicht op een heel andere manier geïnspireerd worden.

We kregen wel een aantal vragen hoe de foto verwerkt moest worden. Allereerst is het van belang om te begrijpen dat de [digitale] foto dient ter inspiratie. Je hoeft dus niet [jouw helft van] de foto exact na te maken [al mag dat natuurlijk wel]. Maar je kan je ook laten leiden door de vormen die je op de foto ziet of de kleuren of een vrije associatie. Het beste kan ik dat illustreren aan de hand van twee voorbeelden waaraan de Engelse Kathleen McMahon en de Duitse Mechthild Lipsmeier hebben gewerkt [links] en die van Chris Wells en Olga Stang [rechts].

 

Technieken van de uitdaging

Ieder kan dus werken in de techniek van de eigen voorkeur. Of je nu een traditionele, een moderne of een art quilter bent maakt niet uit. Je mag met alleen stof werken, gekocht, zelf geverfd, bewerkt en ook zgn. ‘embellishments’ [kraaltjes, pailletten, siergaren enz.] is toegestaan. Je kan je dus ook eens lekker uitleven op een techniek die nieuw voor je is want een quiltje van dit formaat [20 x 40 cm.] leent zich daar uitstekend voor.

Ook meedoen aan deze uitdaging?

Heb je je nog niet aangemeld, dan kan dat alsnog via een e-mail aan  uitdaging@quiltersgilde.nl onder vermelding van je lidnummer. Omdat de EQA later is aangehaakt zullen de namen van de buitenlandse deelnemers pas eind van het jaar beschikbaar komen. Pas dan kunnen de teams worden samengesteld en tot die tijd kunnen leden zich nog aanmelden.

Inge van Koningsveld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *