Cursus van inspiratie tot ontwerp

Tulp Marjon Hoftijzer

Cursus van inspiratie tot ontwerp

25 februari 2019.

Er is nog 1 plaats vrij.  Wie doet er mee ? Nieuwe data.
Dit aanbod is al eerder gepubliceerd, nu voor de tweede keer. 

Een persoonlijk quilttraject

Quilters hebben veel ideeën en inspiratie. Maar hoe vertaal je dit in een eigen ontwerp voor je quilt? Blijft het bij een bepaald idee of ga je aan de slag maar verliest het overzicht, zodat je niet helemaal blij bent met het resultaat dat anders is geworden dan je wilde?! Hoe kun je starten en overzicht houden? Het Quiltersgilde wil met dit nieuwe cursusaanbod haar leden ondersteunen in het realiseren van een eigen ontwerp.

Voor wie

De cursus is geschikt voor iedere quilter [traditioneel/modern/eigentijds/art] die zich wil verdiepen in het maken van een eigen ontwerp. Je hebt basiskennis van patchwork en quilten nodig, zowel met de hand als met de machine en bij voorkeur van vrij machinaal quilten.
Je ben enigszins handig met de computer, bereid je eigen werkwijze los te laten en je open te stellen voor nieuwe vaardigheden en technieken.

 

Door wie


Marjon Hoftijzer
De deelnemers worden begeleid door Marjon Hoftijzer, art quilter en ervaren lesgever : www.marjonhoftijzer.nl


Inhoud

Centraal staat het maken en uitvoeren van een eigen ontwerp. Het is fijn dat je voor jezelf voor de eerste les al wel een [ruim] thema voor je ontwerp kiest.

Eerste les

We gaan in op de invloed van het onbewuste. Alles wat je ziet en meemaakt in je leven sla je op. Maak je van deze kennis gebruik, dan wordt dat vaak intuïtie genoemd. Intuïtie kan worden omschreven als een ‘ingeving’ een vorm van ‘direct weten’, zonder dat je het kunt beredeneren.
In het ontwerpproces kunnen we goed gebruik maken van de onbewuste databank. We gaan zonder vooropgezet plan aan de slag en je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken. De ochtend heeft als thema: ‘intuïtie versus verstand’.
‘s Middags kijken we wat je met de oogst van de ochtend kunt doen in de keuze voor je ontwerp.

Tweede les

Deze staat in het thema van compositie. Het ontwerp staat centraal. ‘s Ochtends beginnen we met algemene oefeningen over compositie en ‘s middags kijken we bij een ieder specifiek naar het ontwerp en de compositie. Is dit al goed of heeft een andere compositie meer kracht.

Derde les

Hoe ziet het definitieve ontwerp er nu uit in het groot? Klopt de compositie nog steeds, zijn de gebrikte vormen goed of moeten die geabstraheerd of  verder uitgewerkt worden.
En dan ook een niet onbelangrijke vraag: welke technieken, materialen en kleuren ga je gebruiken? Versterkt deze techniek en het gebruikte materiaal je ontwerp?

Vierde les

In de laatste les kijken we naast de individuele coaching ook naar het werkstuk. Hoe kijk je naar je eigen werk en naar dat van een ander. Niet alleen maar leuk en mooi, maar onder woorden brengen waarom je iets vindt. Daarnaast kijken we of dit voor jou een goede manier van werken is.

Goed om te weten

Bij de cursus hoort huiswerk. Er wordt verwacht dat je thuis verder werkt en tijd neemt om daar een werkboek van bij te houden. In een besloten Facebookgroep houden we contact en kunnen tussentijds vragen gesteld worden.

Daarnaast ben je ook nieuwsgierig naar het werk en de ontwikkeling van je medecursisten.

Er wordt dus een open en actieve deelname van je verwacht.

Data, plaats en kosten

Vier zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur, te weten 9 maart 2019, 20 april 2019,1 juni 2019 en 31 augustus 2019.

Plaats: kantoor van het Quiltersgilde, Gildenstraat 3 te Nijkerk

Kosten: € 385,– per cursist [kleine groep maximaal 8 cursisten]

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 15 december 2018 per mail naar: Inge.schoonderwoerd@quiltersgilde.nl

Vergezeld van 5 foto’s van reeds door jou gemaakte quilts en een korte motivatie waarom je deze cursus graag wilt volgen.

Bij meer aanmeldingen zal op grond van bovenstaande een selectie worden gemaakt.


Comments

comments

X