Bezoek aan de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk

Bezoek aan de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk

Woensdag 21 augustus 2019

Elke twee jaar ben ik er weer te vinden: de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk

Afgelopen maand bezocht ik de editie de Textiel Biënnale van 2019, en ook nu weer is de tentoonstelling heel afwisselend en boeiend. Er is werk te zien van 22 kunstenaars van over de  hele wereld. En niet alleen vrouwen, ook de mannen zijn goed vertegenwoordigd. Een goede zaak voor de diversiteit.

Een paar thema’s zag ik terugkomen in de tentoonstelling: hergebruik van oud textiel, afkomst en familie, protest, kwetsbaarheid.

Hieronder laat ik volkomen naar mijn eigen smaak het werk zien van een paar van de kunstenaars. Het is bedoeld als een voorproefje en om de variatie in onderwerpen, technieken en materialen te laten zien.


Anna Astapova


De Russische Anna Astapova breit letters. Daar maakt ze woorden of zelfs hele teksten mee. Ze is oorspronkelijk grafisch vormgever en dat is terug te zien in haar werk: een boeiende variatie in lijnen en vlakken. Door de uitvoering in breiwerk met verschillende garens wordt het werkstuk aangevuld met variatie in textuur, kleur en reliëf. Ik vind deze variatie in contrasten heel boeiend.


Op de foto het werk Sky, geïnspireerd op vliegtuigstrepen in de lucht. Grappig genoeg zag ik de letters pas op de foto, niet op het moment dat ik naar het werk keek.


Elizabeth Fram


Elizabeth Fram (VS) borduurt kleine stillevens van alledaagse voorwerpen. De titels geven de kunstwerken een emotionele lading, zoals dit Alone Together.

Ze borduurt op stoffen die geverfd zijn met de shiboritechniek. Daardoor wordt het borduursel extra levendig. Heel sterk hoe je met een eenvoudig palet aan technieken en kleuren zoveel kunt uitdrukken.


Higi Jung


Heel vertederend vind ik het werk van Higi Jung uit Zuid-Korea. Haar ruimtelijke portretten van overleden huisdieren en haar opa lijken op een slordige, kinderlijke, manier gemaakt. Juist dat maakt het voor mij ontroerend.


Kristine Fornes


Hergebruik is een thema dat bij verschillende kunstenaars terugkomt. Een daarvan is Kristine Fornes uit Noorwegen. Zij maakt fijn borduurwerk op oude doeken. De rafels en scheuren laat ze zitten of worden hersteld. Vervolgens maakt ze met fijne steekje afbeeldingen van planten of gebouwen. Daarmee wil ze niet alleen de oude stoffen een nieuw leven geven, maar ook datgene wat ze uitbeeldt.


Nigel Cheney


Een andere vorm van hergebruik, maar dan wat robuuster, zijn de gerecycleerde uniformen en plunjezakken met familiefoto’s van Nigel Cheney uit Engeland. Dit kunstwerk is een eerbetoon aan oorlogsdoden, over wie vaak niet gesproken worden. Het is kleurrijk en toch sober. Er valt veel te zien in dit werkstuk en maakt bewust van je eigen geschiedenis.


Lawrence James Bailey


Van Lawrence James Bailey zijn allerlei vaandels te zien. Ze laten een desolaat landschap zien met menselijke elementen. Zoals in dit werk de hoogspanningsmasten en de achtergebleven schoenen. Het is gemaakt van stoffen en borduursel, soms in hele grote steken waarbij de draden los hangen.


Echt een aanrader!

Ik hoop je nieuwsgierig gemaakt te hebben naar deze en de vele andere werken. Ga vooral zelf kijken in Rijswijk! De tentoonstelling is nog tot en met 6 oktober 2019 te zien. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

 


Ytsje Tilma


Comments

comments

X