Geldrop – het Weverijmuseum; Kimono expositie: Japan, voor even verweven met Geldrop

Van 23 juli t/m 2 september 2021 organiseert het Weverijmuseum in Geldrop een zeer bijzondere tentoonstelling. Het museum heeft de unieke kans gekregen om uit de rijke collectie van privéverzamelaars Adri van Hoegee en G. van der Linden, van het voormalige Zijde museum In Meliskerke, een selectie te mogen maken van diverse kimono’s en accessoires.

De kimono is een van de meest tot de verbeelding sprekende kledingstukken. Hét culturele icoon van Japan kent een lange geschiedenis, dat van het losvallende hofgewaad uitgroeide tot de elegante en tijdloze nationale dracht van Japan. Het woord kimono, wat betekent “het ding om te dragen” is een T-vormige gewaad voor zowel mannen, vrouwen als kinderen.

De kimono’s dateren uit de periode 1870 – 1990. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de fascinerende wereld van de kimono.

Obi’s, Haori’s en meer
Kleurrijk versierde zijden kimono’s voor dames en jonge vrouwen gecombineerd met indrukwekkende obi, de brede ceintuur die de kimono op zijn plaats houdt en accessoires zoals voor in het haar vormen het leeuwendeel van de expositie. Er zijn verschillende typen kimono te zien voor jonge vrouwen en dames, gedragen bij diverse gelegenheden zoals het huwelijk, speciale vieringen en het uitgaan. Ze worden gecompleteerd met een korte overkimono, de haori. De lieftallige en vrolijke kimono’s voor meisjes en jongens met beschermende symbolen van kraanvogels en schildpadden voor een lang en gelukkig leven geven aan hoeveel liefde en geluk de moeder het kind toewenst. De herenkimono’s met hun ingetogen kleuren en stoffen aan de buitenkant, verrassen met intrigerende decoraties in de voering die fascinerende verhalen onthullen. De kimonodracht is te zien op prenten en poppen in de tentoonstelling. Alle getoonde kimono’s zijn een ware lust voor het oog, maar zeker ook voor het oor; ze vertellen elk hun verhaal. Kom jij het ontdekken?

Openingstijden en tickets
Check de website voor de geldende coronamaatregelen.

Tijdens deze expositie zijn er extra openingstijden.

Het Weverijmuseum is geopend op alle dagen van de week met uitzondering van de maandag. Ook de tijden op de donderdag en vrijdag worden verlengd.

Di. 13:00 t/m 17:00 uur
wo. 13:00 t/m 17:00 uur
do. 13:00 t/m 20:00 uur
vr. 13:00 t/m 20:00 uur
za. 13:00 t/m 17:00 uur
zo. 13:00 t/m 17:00 uur

De kosten bedragen:
– Combinatiekaart expositie en museumbezoek €12,50
– Alleen museumbezoek €7,50
– Alleen bezoek Kimono expositie €7,50
– Jeugd 8-12 jaar bezoek museum en/of expositie €3,50,
– Jeugd 0-7 gratis