Informatie over het Quiltersgilde

Het Quiltersgilde is de Nederlandse Vereniging van Patchwork- en Quiltenthousiasten.
De vereniging is opgericht in 1983.
Het doel van de vereniging is het promoten van patchwork en quilten.
Dit doet zij door:
a. het uitgeven van het verenigingsblad Quiltnieuws
b. het organiseren van tentoonstellingen,
c. het organiseren van bijeenkomsten in de regio (regiodagen),
d. het organiseren van de midweek en/of weekend,
e. het samenstellen en beheren van een bibliotheek,
f. het deelnemen aan buitenlandse activiteiten in Europees verband (EQA)

Het bestuur van het Quiltersgilde bestaat momenteel uit 6 bestuursleden die worden benoemd door de algemene ledenvergadering. Die vindt jaarlijks in het voorjaar plaats.
Het bestuur wordt bij diverse werkzaamheden bijgestaan door een aantal enthousiaste medewerkers; zowel bestuur als medewerkers werken op vrijwillige basis. 
Begin september 2011 had het Quiltersgilde 13.300 leden. Ieder lid ontvangt 4x per jaar het verenigingsblad Quiltnieuws en 1x per jaar het Jaarinfo. Als lid kunt u met eigen werk deelnemen aan tentoonstellingen; boeken en tijdschriften lenen uit de bibliotheek; deelnemen aan de algemene ledenvergadering; deelnemen aan de regiodagen, de midweek en andere door het Quiltersgilde georganiseerde activiteiten. Het verenigingsjaar loopt gelijk met het kalenderjaar.

Het Quiltersgilde bezit een aantal quilts, waaronder een antieke quilt uit de 18e eeuw. De quilts zijn verkregen uit schenkingen of aangekocht. Momenteel zijn dit plm. 45 quilts, waaronder 2 antieke quilts en een herdenkingsrok. Deze quilts zijn op deze website te zien.

Voor meer informatie over het Quiltersgilde kunt u contact opnemen met het secretariaat.


Quiltnieuws
Quiltnieuws is het verenigingsblad van het Quiltersgilde en verschijnt 4 x per jaar.
In Quiltnieuws staan o.a.
- ideeën en informatie van leden;
- artikelen en interviews met quilters;
- nieuws uit de regio's
- tentoonstellingsagenda;
- nieuwe aanwinsten in de bibliotheek;
- veel foto's van quilts;
- patronen;
- mysteriequilts;
- advertenties van quiltwinkels enz.;
- snippertjes (rubrieksadvertenties).
- etc.


Wie-wat-waar-hoe / Het prikbord
Wie-wat-waar-hoe is een rubriek voor kleine advertenties in Quiltnieuws. Ook op deze internetpagina is een prikbord. Uw aanmelding voor dit prikbord is gratis.
Tentoonstellingen
Jaarlijks vinden twee grote tentoonstellingen plaats.
De tentoonstelling van Miniatuurquilts wordt in het voorjaar georganiseerd, telkens in een andere regio. 
In de late zomer/najaar de Algemene Tentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de tentoonstellingscommissie in samenwerking met een aantal vrijwilligers uit de regio waar de tentoonstelling wordt georganiseerd.


Tentoonstellingscommissie
Gerrie Schoonebeek, A. v.d. Horstlaan 156, 3752 VR  Bunschoten, Tel. 033 298 61 62
Inge van Koningsveld, Noordwijk 33, 7751 AH  Dalen, Tel. 0524 553 412


Regiodagen
Verspreid over het land zijn 21 regio's actief. Jaarlijks organiseren de regiovertegenwoordigers in voor- en/of najaar de regiodagen. Tijdens deze regiodagen worden allerlei activiteiten ontplooid: workshops, demonstraties, lezingen, Show en Tell. Meestal is ook een winkel met quiltstoffen en accessoires aanwezig.


Midweek/weekend
In het najaar/voorjaar organiseert de werkgroep een midweek/weekend , die plaatsvindt van maandag-vrijdag/vrijdag-zondag. Dit jaar zal de midweek/weekend worden gehouden in conferentieoord Mennorode. Tijdens deze midweek/weekend wordt een cursus aangeboden en is een quiltwinkel aanwezig. De gegevens worden gepubliceerd in Quiltnieuws en op deze site.


Bibliotheek
Het doel van de bibliotheek is het opbouwen van een collectie boeken en tijdschriften over patchwork en quilten, en deze collectie via uitleen ter beschikking te stellen van de leden. De leden betalen alleen de portokosten voor de terugzending van de boeken en tijdschriften. Beheerder is Tineke Stolp. Meer informatie hierover vindt u in Quiltnieuws.  


EQA
Het Quiltersgilde is lid van de EQA, European Quilters Association. Inge Schoonderwoerd-de Koning zorgt als IR (International Representative) voor de internationale contacten, de deelname aan tentoonstellingen etc.

Bibliotheek
QGboom

Het Quiltersgilde heeft een uitgebreide bibliotheek voor haar leden.

Quiltersgilde

Welkom op de site van het Quiltersgilde. Deze site is speciaal gemaakt voor alle quilters van Nederland. Traditionele quilters en art-quilters vinden hier inspiratie en contacten.